Emeklilik bekleyen veya primi eksik olanlar dikkat! İsa Karakaş açıkladı: Borçlanmanın tam zamanı
2025 yılına yaklaşırken bir yandan asgari ücretin, bir yandan da emekli maaşının ne kadar olacağı hem kulislerde hem de uzmanlar tarafından tartışılıyor. SGK Uzmanı Karakaş, resmi YouTube kanalından yaptığı paylaşımda borçlanma ile emekli olunabileceğine dair bazı bilgiler paylaştı.
BORÇLANMA İLE EMEKLİ OLMANIN TAM ZAMANI
Asgari borçlanma, doğum borçlanması veya diğer tüm borçlanmalar için 'tam zamanı' olduğunu açıklayan SGK Uzmanı Karakaş, şu açıklamada bulundu:
"Bugün itibarıyla ihtiyacınız varsa ister askerlik, doğum ve diğerleri için günlük sadece 214 TL civarında borçlanma bedeli ödeyebilirsiniz. Aylık 6400 TL civarında. Yüksekten ödemek isteyenleri için günlük 1600, aylık 48 bin TL. Dolayısıyla ne kadar prim eksiğiniz varsa, o kadarını borçlanabilirsiniz"
Ayrıca Karakaş, doğum yapmış bir kadının doğum borçlanmasında ihtiyacı ne kadar ise o kadar gün kadar borçlanabileceği belirtti. Buna göre, bir ay doğum borcu olan bir anne bir ay, iki yıl borcu olan bir anne iki yıl borçlanabilecek.
YÜZDE 30 DAHA YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI İMKANI
2025 yılına kalmadan sadece primler eksikse bir an önce bu borçlanma yoluyla tamamlamasını tavsiye eden SGK Uzmanı Karakaş, "Çünkü yüzde 30’u aşkın daha yüksek emeklilik maaşı imkanı olacak. 2025’ten itibaren ise bu borçlanma maliyetine en az yüzde 35 civarında bir artış olacak. Şartları tutanlar eksik primlerini hem ucuza tamamlama imkanı bulacak hem de 2025 göre yüzde 30 daha yüksek emekli maaşı elde etmiş olacak" diye açıkladı.
ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEKİ BORÇLANMA ZARAR OLABİLİR
Hizmet borçlanması yapanlarda maaş artışı olup olmayacağını açıklayan SGK Uzmanı Karakaş, borçlanılan döneme göre artacağını ancak bazı dönemlere göre ise azaltabileceğini söyledi. Bir örnek üzerinden açıklayan SGK Uzmanı İsa Karakaş şunları söyledi:
"Örneğin, 2000 yılı öncesine ait bir borçlanma, borçlanmanın yapılacağı süre ve esas alınacak kazanca göre elbette arttıracaktır. 2008 yılından sonra aylık bağlanma oranı düşük olduğu için, özellikle asgari ücret üzerinden yapılacak olan borçlanmalar, ihtiyaç da yoksa faydadan çok zarara neden olabilir. Bunlara dikkat ederek borçlanmanın yapılmasında fayda vardır"