Eski tip ehliyetleri yenilemek için verilen süre koronavirüs nedeniyle uzatılmış, son tarih olarak ise 2024 yılı 31 Aralık işaret edilmişti. Ehliyetini değiştirmeyi son döneme bırakanları kasım ayı itibariyle telaş sardı. Nüfus müdürlüklerinde normalin üzerinde bir yoğunluk oluşurken, “Ehliyet yenileme nasıl yapılır?” sorusu da internet aleminin en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor…
EHLİYET YENİLEME NASIL YAPILIR?
Ehliyet yenileme işlemleri Nüfus müdürlüklerinden yapılıyor. Nüfus müdürlüğüne gitmek için ise öncelikle randevu almak gerekiyor. Diğer yandan nüfus müdürlüğüne gittiğinizde işlemlerinizin tamamlanabilmesi için ehliyet değiştirme için gerekli belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekiyor.
EHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?
- Kimlik belgesi
- Kayıp/çalıntı değilse mevcut sürücü belgesi.
- Sürücü sağlık raporu.
- Sürücü belgesi değerli kâğıt bedeli ve vakıf payı ödendiğine dair makbuz.
- 1 adet biyometrik fotoğraf.
EHLİYET İÇİN SAĞLIK RAPORU NEREDEN ALINIR?
Sürücü belgesi almak için aranan sağlık koşulları, “Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik” ile belirlenmiştir. Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklik 29 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir. Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan bu işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
EHLİYET SAĞLIK RAPORU ÖZEL HASTANEDEN ALINIR MI?
Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre ehliyet için sağlık raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan özel hastanelerden de alınabiliyor.
EHLİYET YENİLEME HARCI NE KADAR KAÇ TL?
Eski Tip (2016 Öncesi Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenisi İle Değiştirilmesi İşlemlerinde
“Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Hesaplarına 2,00 TL
“Değerli Kâğıt Bedeli” Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 13,00 TL
Yeni Tip (2016 Sonrası Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenilenmesi İşlemlerinde
“Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Hesaplarına 230,00 TL
“Değerli Kâğıt Bedeli” Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 990,00 TL
EHLİYET YENİLEME HARCI NEREYE YATIRILIYOR?
Değerli kâğıt ve harç bedelleri;
Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar (Mobil uygulamalarda “Ödeme” sayfasında “Vergiler ve resmi kurumlar” bölümünde “Sürücü belgesi tahsilatı” alanından) ve PTT şubelerine,
Vakıf payı;
Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.
EHLİYET YENİLEME İÇİN RANDEVU NEREDEN ALINIR?
Ehliyet yenilemek için randevular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 Çağrı merkezinden ya da randevu.nvi.gov.tr web portalı üzerindeki sürücü belgesi Randevu Sisteminden alınabiliyor.