Singapur'da düzenlenen Shangri-La Diyaloğu konferansında konuşan Çin Savunma Bakanı Dong Jun Dong, Tayvan'ın Çin için “temel meselelerin özü” olduğunu söyledi. Tayvan'ın iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi'ni giderek artan bir şekilde ayrılıkçılık peşinde koşmak ve Çinli kimliğini silmek için çalışmakla suçladı.

"TARİHİN UTANÇ SÜTUNUNA ÇİVİLENECEKLER"

Dong, Tayvan liderlerini “fanatik açıklamalar” yapmakla suçlarken, dünyanın dört bir yanından gelen savunma yetkilileri ve siyasetçilere hitaben yaptığı konuşmada oldukça sert ifadeler kullandı.

“Onlar (ayrılıkçılar) tarihin utanç sütununa çivilenecekler. Çin Halk Kurtuluş Ordusu her zaman anavatanın birleşmesini savunan yıkılmaz ve güçlü bir kuvvet olmuştur ve Tayvan'ın bağımsızlığını engellemek ve bu girişimlerinde asla başarılı olmamasını sağlamak için her zaman kararlı ve güçlü bir şekilde hareket edecektir. Tayvan'ı Çin'den ayırmaya cüret eden her kim olursa olsun paramparça olacak ve kendi yıkımını yaşayacaktır.”

Tayvan hükümeti Dong'un “provokatif ve mantıksız” sözlerinden derin üzüntü duyduğunu açıkladı. Tayvan'ın Çin politikasını belirleyen Anakara İşleri Konseyi yaptığı açıklamada, Çin'in uluslararası etkinliklerde Tayvan'ı defalarca güç kullanmakla tehdit ettiğini söyledi.

"AYRILIKÇILAR CESARETLENDİRİLİYOR"

Konuşmasının ardından Dong'a delegeler tarafından birkaç soru yöneltildi ancak Dong Tayvan hakkında konuşmaya devam etti, bunun üzerine moderatör tarafından diğer konulara değinmesi istendi. Dong yabancı güçleri “iç meselelere” müdahale etmek ve “Tayvanlı ayrılıkçıları cesaretlendirmekle” suçladı.

ABD'nin Tayvan'a silah satışı gibi destekleri Çin'i kızdırıyor, ancak Washington -pek çok ülke gibi- Tayvan'ı diplomatik olarak kendi başına bir ülke olarak tanımıyor.

"TAYVAN'A SİLAH SATIYORLAR"

Dong, “Tayvan'a çok sayıda silah satıyorlar,” dedi. “Bu tür davranışlar Tayvan bağımsızlık güçlerine çok yanlış sinyaller gönderiyor ve onları çok saldırgan hale getiriyor. Bence yabancı güçlerin gerçek amacının Tayvan'ı Çin'i çevrelemek için kullanmak olduğu çok açık.”

Tayvan'ın eski savunma bakanlarından Andrew Yang, Pekin'in Tayvanlıların kalplerini ve zihinlerini kazanarak “yeniden birleşme” peşinde koşacağını söylediğini ancak “eylemlerinin henüz sözleriyle uyuşmadığını” söyledi. Pekin'in bunun yerine “büyük bir sopa tuttuğunu” ve “çatışmacı ve çelişkili” olduğunu söyledi. Yang, ABD'nin Tayvan'a kendini savunması için silah satışı programına sadık kalacağını umduğunu söyledi.

Lai defalarca Pekin'e görüşme teklifinde bulundu ancak reddedildi. Tayvan Devlet Başkanı Çin'i düşmanca eylemlerine son vermeye çağırdı ve geleceklerine sadece Tayvan halkının karar verebileceğini söyledi.

PELOSİ'NİN ZİYARETİ ASKERİ KRİZE SEBEP OLMUŞTU

Singapur'da düzenlenen yıllık güvenlik forumu, Dong'un Lloyd Austin ile bir araya gelmesiyle Çin ve ABD savunma bakanları arasında 18 ay sonra ilk kez yüz yüze görüşmelerin yapılmasına vesile oldu. Dong forumda yaptığı konuşmada “Biz her zaman fikir alışverişi ve işbirliğine açık olduk, ancak bunun için her iki tarafın da birbiriyle ortak noktada buluşması gerekiyor” dedi. “İki ülke orduları arasında farklılıklar olduğu için daha fazla görüş alışverişine ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz.”

Dong ve Austin bir saatten fazla bir süre görüştü. Görüşmenin ardından Austin, ABD ve Çin askeri komutanları arasındaki telefon görüşmelerinin “önümüzdeki aylarda” yeniden başlayacağını söyledi. Çin, dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi nedeniyle 2022 yılında ABD ile askeri iletişimi kesmişti.