Canan Dağdeviren kanserden hayatını kaybeden teyzesinin ardından sütyen şeklinde giyilebilir bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açan bir yeniliğe imza atmıştı. Türk bilim insanı olarak elde ettiği başarılarla milli gurur haline gelen Doç. Dr. Canan Dağdeviren şimdi de 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü.
CANAN DAĞDEVİREN KİMDİR?
Canan Dağdeviren 4 Mayıs 1985 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Aslen Sivaslı olan Dağdeviren ilk ve orta eğitimini Kocaeli'de tamamladı. 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programından 2009 yılında tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC'da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı.
Aralık 2014’te doktora derecesini alan Canan Dağdeviren Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Forbes'in 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde de yer aldı.
Kendisi bilime olan merakında iki dönüm noktası olduğunu belirten Canan Dağdeviren bunlardan ilkinin babasının kendisine Marie Curie hakkında hediye ettiği bir kitap, ikincisinin ise Erdal İnönü'den bizzat aldığı Anılar ve Düşünceler adlı eseri olduğunu ifade ediyor. Özellikle Erdal İnönü ile tanışmasının lisedeki alan seçiminde etkili olduğunu ifade eden ünlü isim ayrıca motivasyonunun düşük olduğu zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk'ten ilham aldığını da bir demecinde açıklamıştır.
Canan Dağdeviren, halihazırda Medya Sanatları ve Bilimleri alanında LG Kariyer Geliştirme Profesörlüğünü yürüttüğü Massachusetts Institute of Technology'de akademisyen, fizikçi, malzeme bilimci ve yardımcı doçenttir. Dağdeviren, Harvard Cemiyeti tarihinde Harvard Üniversitesi Fellows Cemiyeti'nde Junior Fellow olan ilk Türk bilim insanıdır. Bir öğretim üyesi olarak, MIT Media Lab'da kendi Conformable Decoders araştırma grubunu yönetiyor.
Grup, malzeme bilimi, mühendislik ve biyomedikal mühendisliğinin kesişme noktasında çalışıyor. Diğer uygulamaların yanı sıra algılama, çalıştırma ve enerji hasadı için ilgilenilen hedef nesne ile yakından entegre olabilen mekanik olarak uyarlanabilir elektromekanik sistemler oluştururlar. Dağdeviren, doğadan ve insan vücudundan alınan hayati bilgilerin çeşitli fiziksel modellerde "kodlandığına" inanıyor. Araştırmaları, bu kalıpları yararlı sinyallere ve / veya enerjiye "çözebilen" uyumlu kod çözücülerin yaratılmasına odaklanmaktadır. Piezoelektrik malzemeleri (üzerine bir basınç, kuvvet uygulandığı zaman bu basınçtan elektrik enerjisi üretebilen malzemeler) insan organlarının üzerine yerleştirerek organların hareketini elektrik enerjisine çeviren cihazların mucididir. 18 Eylül 2019 tarihi itibarıyla Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyetinin de bir üyesidir.
CANAN DAĞDEVİREN’İN ALDIĞI ÖDÜLLER
MIT Technology Review 35 Yaş Altı Yenilikçiler (TR35), Mucit Kategorisi,
Forbes 30 Under 30 Bilim Kategorisi,
Genç Bilim İnsanları için Bilim ve Bilim Yaşamı Ödülü, Çeviri Tıbbı Kategorisi Birincisi,
NARSAD Genç Araştırmacı Ödülü.