Koç Holding'de 41 yıl boyunca görev yapan Can Kıraç, bir süredir tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetti. İki çocuk babası olan Can Kıraç, eşi İnci Atav Kıraç'ı 2019 yılında kaybetmişti.


Can Kıraç Türkiye'nin en tanınmış yöneticilerinden biriydi ve iş insanı İnan Kıraç'ın ağabeyiydi. Film gibi de bir hayat hikayesi vardı. İşte Can Kıraç'la ilgili bilinmeyenler:

Yıl 1927. Ziraat Mühendisi Ali Numan Bey, şimdiki adı Atatürk Orman Çiftliği olan Gazi Çiftliği'nde Atatürk'ün emrinde görev yapıyordu. Atatürk Ankara'nın kıraç toprağı ıslah etmek, çeşit çeşit ağaçlar ve bitkiler yetiştirmek istiyordu. Bu nedenle Ali Numan Bey ile sık sık görüşürdü. O yıl Ali Numan Bey'in bir oğlu dünyaya geldi. Atatürk o bebeğe Can isminin verilmesini istedi. Ali Numan Bey daha sonra Eskişehir'deki devlet arazilerinde çalıştı. Özellikle kuru tarım konusunda uzmanlaşmıştı. Atatürk, Soyadı Kanunu çıkınca Ali Numan Bey'den kuru tarım konusuna atıfla Kıraç soyadını almasını istedi. Böylece Ali Numan Bey oldu Ali Numan Kıraç, Atatürk'ün ismini verdiği küçük Can da Can Kıraç.


ZİRAAT OKUDU, SANAYİCİ OLDU

Can Kıraç 1946'da Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne girdi. Öğrencilik yıllarında Türkiye Milli Talebe Federasyonu başkanlığı yaptı ancak 1950'de mezun olduktan sonra ziraat mühendisi olarak çalışmak yerine otomobilci olmayı seçti. Ankara'daki Koç Ticaret Şirketi Otomobilcilik Şubesi'nde, Anadol otomobillerinin babası olarak tanınan Bernar Nahum'un yanında çalışma hayatına başladı.


TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ ONURSAL ÜYESİ

Can Kıraç gazeteciliğe meraklıydı. Henüz öğrencilik yıllarında dergi çıkarttı. 1952 yılında, Atatürk ilkelerine bağlı kalınması için yazdığı bir yazı nedeniyle "Türk halkını isyana teşvikten" yargılandı. Yazmaktan hiç vazgeçmedi. Koç Holding yöneticiliği döneminde de, 1991 yılında emekli olana kadar şirketle ilgili haberlerin yer aldığı bir dergi çıkartmaya devam etti. Can Kıraç, bir türlü basın kartı alamadığını esprili bir dille anlatırdı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 2006 yılında Can Kıraç onursal üye kabul etti. Can Kıraç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin rozetini yakasında taşırdı. Can Kıraç 1995'te Anılarımla Patronum Vehbi Koç, 2004'te Anılar Olaylar ve yine aynı yıl Kolajlı Taşlamalar kitaplarını yazdı.