Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışı ekonomi ile mücadele politikası sürüyor. Bakanlık tütün firmalarının ardından alkollü içeçek firmaları hakkında da çalışmalara başladı. Alkollü içecek firmalarının 22 ildeki 100 adresinde eş zamanlı fiili envanter sayımı başlatıldı. Bu şirketler, toplam ciroları 100 milyar lirayı bulan büyük firmalardan oluştu.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Sektörel denetimlerimize geniş kapsamlı saha çalışmalarıyla devam ediyoruz. Alkollü içecekler sektöründeki büyük mükelleflere yönelik fiili envanter sayımı sonucu haklarında tespit yapılanlara vergi incelemesi yapılacak" ifadelerini kullandı. 

SİGARA VE MAKARON ÜRETİCİSİ FİRMALARA DENETİM

Ekipler, yaz aylarında sigara ve makaron üreticisi 23 firmanın 8 ilde bulunan 26 adresinde eş zamanlı fiili sayım yapmıştı.

ALKOLLÜ İÇEÇEK İMALATI YAPAN FİRMALARDA FİİLİ ENVANTER ÇALIŞMASI

Vergi Denetim Kuruluna bağlı yaklaşık 200 vergi müfettişi ile Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı gelir uzmanlarından oluşan ekipler, şimdi de alkollü içecek imalatı yapan firmaların 22 ildeki 100 adresinde eş zamanlı fiili envanter çalışması başlattı. Tütün ve alkollü içecek sektöründe fiili envanter çalışmasıyla bu yıl stokları sayılan şirketler çoğunlukla büyük mükelleflerden oluştu. Bu şirketlerin ciro toplamının yaklaşık 100 milyar lira hacme sahip olduğu belirlendi.

TÜTÜN VE ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI VERİLERİNDEN FAYDALANILDI

Denetimlerde, sektördeki kayıt dışı alım ve satım yapılması, kaçak içki üretimi ve envanter değerleme işlemlerinin mevzuata uygun gerçekleştirilmemesi gibi sebeplerle ÖTV, gelir ve kurumlar vergisi, KDV ile diğer vergiler yönünden oluşan muhtemel vergi kayıp ve kaçağının varlığı araştırılıyor. Çalışmalar sırasında Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığından alınan verilerden de yararlanıldı. Sayım yapılan riskli mükelleflerin belirlenmesinde bu veriler de dikkate alındı.