Ekol TV’de Zeliha Saraç’ın sunduğu Gündem programına konuk olan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücrette kimsenin konuşmadığı konuya değindi. Asgari Ücret beklentisini de belirten Erdursun, kalifiye elemanın niçin yetişmediğine, asgari ücretin bir rakam olarak göründüğüne ancak Türkiye’nin bir gerçeği halini geldiğine dair açıklamalarda bulundu.
2025 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?
2025 asgari ücret için birçok rakam konuşuldu. 17 bin 2 TL olan mevcut asgari ücretin üzeri tahmini olarak yüzde 25 ile yüzde 35 arasında bir zam yapılması bekleniyor. Türk-İş ve MÜSİAD yüzde 25’in üzerinin olmasını istemez iken, asgari ücret zam oranı olarak masada şu rakamlar konuşulacak:
Asgari ücrete yüzde 20 zam yapılırsa: 20 bin 402 TL
Asgari ücrete yüzde 21 zam yapılırsa: 21 bin 252 TL
Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılırsa: 22 bin 102 TL
Asgari ücrete yüzde 35 zam yapılırsa: 22 bin 951 TL
Asgari ücrete yüzde 40 zam yapılırsa: 23 bin 802 TL
Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılırsa: 25 bin 502 TL
"ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 25 İLE 30 ARASINDA ARTIŞ YAPILABİLİR"
Asgari ücretin 22 bin TL bandında olacağını düşündüğünü belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücretin 01.01.2024 tarihinde 17 bin TL olduğu değerine ulaşması için en az 23 bin 500 lira olması gerektiği vurguladı. SGK Uzmanı Erdursun, sözlerine şöyle devam etti:
"Yani yüzde 45’ler civarında bir artış olması gerekiyor ki, en az asgari ücretin 1 Ocak 2024 değerine ulaşsın. Asgari ücretin 17 bin TL olduğu değerindeki alım gücüne ulaşması için 23 bin 500 TL olması gerekiyor ama olacağını zannetmiyorum. Asgari ücrete yüzde 25, yüzde 30 arasında bir artış yapılacağını öngörüyorum. Büyük ihtimalle işçi sendikaları bunu kabul etmeyecek, masayı terk edecektir. Cumhurbaşkanı da devreye girerse 23 bin TL maksimum olacak rakam olarak görüyorum. 23 bin TL’nin üzerindeki rakamlar açıkçası sürpriz olur"
"KRİZİN FATURASI ASGARİ ÜCRETLİYE, EMEKLİYE, MEMURA KESİLİYOR"
Hükümetin şu anda enflasyonla mücadele ettiğini vurgulayan SGK Uzmanı Erdursun, "Ortaya şöyle bir fotoğraf çıkıyor" diyerek durumu özetledi:
"Ekonomide kriz var, biz mücadele ediyoruz. Ekonomideki krizin faturasının da asgari ücretlilere, emeklilere, memurlara kesiyoruz anlamına geliyor. 'Artış yapmayalım yoksa enflasyon hedefine ulaşamayız' diye açıklamalar yapılırken, sanki bu ekonomik krizin sorumlusu asgari ücretliler, memurlar ve emeklilermiş gibi bir durum ortaya çıkıyor. Ancak bu kişilerin günahı yok. Sadece çalışmış, işine gücüne bakmış. Ülkeyi yöneten kişilerin izledikleri ekonomi programları yanlışlıkları neticesinde ülke ekonomik krize girmiş. Krizin faturasını da maalesef asgari ücretliler, memurlar ve memur emeklilere ödeyecek gibi geliyor"
"HÜKÜMET İŞVERENE İNDİRİM ORANINI DÜŞÜRDÜ"
25 Kasım’da Meclis’te görüşülen, işverenlerin peşin ödemelerinde yapılan yüzde 5’lik indirimin yüzde 4’e düşürüldüğüne dikkat çeken SGK Uzmanı Erdursun, şu açıklamada bulundu:
"Ödemelerini düzenli yapan işverenlerin, peşin ödemelerinde asgari ücretin brüt rakamının yüzde 5’i kadar bir indirimleri vardı. Bu indirim oranı yüzde 5’ten yüzde 4’e düştü. Ne anlama geliyor bu? 1000 TL’lik indirim 800 liraya düşüyor. Yani bir taraftan işverenlere asgari ücret desteği verilerek, asgari ücret artsın söyleminde bulunurken; diğer taraftan 2025’e daha girmeden çıkacak olan yasal düzenlemeyle destek oranı da düşecek. 2025’te yüzde 5’lik indirim yüzde 4’e düşecek. Bununla beraber de aslında 2025’te artacak olan asgari ücretin üzerine yüzde 4’lük destek sonucunda maliyet daha da artmış olacak"
ASGARİ ÜCRET ORTALAMA ÜCRET HALİNE GELDİ
SGK Uzmanı Erdursun, asgari ücreti konuşmak çok yanlış bir durum olduğunu ve ortalama ücretin düşmesine neden olduğunu vurgulayarak şunlara dikkat çekti:
"Normalde asgari ücreti konuşmak çok yanlış bir durum. Biz hep en alt rakamı konuşuyoruz. Bizim aslında ortalama ücretleri konuşmamız lazım. Asgari ücret, mesleği giriş ücreti olmasına rağmen Türkiye’de ortalama ücret olmuş. Çalışma hayatı içerisinde olanların en az yüzde 50’si asgari ücretle çalışıyor. Bu başlı başına bir kriz. Asgari ücretleri konuşurken diğer ücretleri unutuyoruz. Ortalama ücretleri düşürüyoruz, asgari ücreti arttırıyoruz. Ne oluyor o zaman? Normalde bir ülkede asgari ücret yerine ortalama ücretler konuşulursa, o ülkede refah seviyesi artar. Daha kaliteli üretim olur, tam kapasiteli çalışma olur ve diğer dünya ülkeleriyle rekabet olur"
"ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLAR VERİMLİ ÇALIŞMIYOR"
SGK Uzmanı Erdursun, asgari ücretle çalışanlar bu ücret karşılığında verimli de çalışmadığını söyleyerek, asgari ücretin sadakati ve tam verimli çalışmayı engellediğini ifade etti. SGK Uzmanı Erdursun, sözlerine şöyle devam etti:
"Tam verimli olacak kişiler zaten düşük ücret aldığını söylüyor. 'Buradan çıkarım, başka yere geçerim' diyor. Bu da işverene, sadakatle bir bağlılık olmuyor ve verimliliği etkiliyor. Asgari ücret, yetişmiş kalifiye kişilerin bulamamaya neden oluyor. Kalifiye eleman da yetiştiremiyoruz. Normalde işveren SGK’ya bir meslek koduyla çalışanı bildirir. O meslek koduyla, o kişi belli prim gün sayısını geçtikten sonra asgari ücrette çalışmamalı. Hatta o meslekte belli prim günü geçtikten sonra ücret skalası şeklinde çalışmalar olursa, çalışanlar da mesleklerde kendini geliştirmek için uğraşır. Meslekte tecrübe edinilir"
"ASGARİ ÜCRET ARTTIKÇA ORTALAMA ÜCRETLER DÜŞÜYOR"
Asgari ücretin rakamsal bir değer olarak göründüğünü ifade eden SGK Uzmanı Erdursun, asgari ücretin ortalama ücreti düşürdüğünü şu sözlerle belirtti:
"Asgari ücreti hep rakamsal bir değer olarak görüyoruz. Asgari ücret arttıkça ortalama ücretler düşüyor. Ortalama ücretler düştükçe, asgari ücretle çalışan sayısı artıyor. Asgari ücretin düşük olduğunu biliyoruz zaten. Cumhurbaşkanı devreye girdi 22 bin TL, 23 bin TL oldu. Sonra Temmuz’da asgari ücret ne kadar olacak?' diyeceğiz. Temmuz’da artacak. Aralık’ta yine asgari ücret artışını konuşacağız. Bu kısır döngüden nasıl çıkabilir? Bu konuşulmadıktan sonra bu iş çözüme kavuşmaz"
SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücretin Avrupa’da düşük olduğunu ancak Avrupa’da asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 3 olduğunu ifade ederek, Türkiye’de ise asgari ücretle çalışanların sayısı yüzde 57 civarında olduğunu vurguladı.