2025 asgari ücret zammının henüz ne kadar olacağı netleşmedi. Ancak 6 aylık enflasyon beklentisi, bakanlığın yaptığı kamuoyu araştırmaları, büyüme oranları ile TÜRK-İş ve TİSK verilerine bakıldığında uzmanlar, zam oranı hakkında bir fikir sahibi oluyor. Öte yandan asgari ücret zam oranının belirlenmesinde en önemli kriterin enflasyon olduğunu vurgulayan Bakan Işıkhan ise, konu hakkında "Yaşam standartlarını yükselteceğiz" şeklinde açıklamada bulunmuştu.
2025 OCAK ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA 6 AYLIK ENFLASYON DİKKATE ALINACAK
Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda emekli ve memurların zam oranları belirlenmeden önce asgari ücretlinin alacağı zam oranı netleşecek. Bunun için de ilk olarak 6 aylık enflasyon oranı dikkate alınacak. Karar sürecinde ise 5 aylık enflasyon verileri netleşeceği için her iki enflasyon oranı da masaya yatırılacak.
6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİNE GÖRE ASGARİ ÜCRET ZAM ORANI
Aralık ayında 6 aylık enflasyon tahminine göre asgari ücret zam oranı pazarlıkları başlayacak. Orta Vadeli Program’a (OVP) göre yıllık enflasyon beklentisi %41,5 olarak öngörülürken, Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi bu oranı %44,11 olarak belirledi. Bu rakamlar, asgari ücret zam oranının şekillenmesine büyük bir rol oynayacak.
Yüzde 41,5'lik enflasyon tahminine göre asgari ücret zammı şöyle olacak:
Brüt Asgari Ücret: 28.302 TL
Net Asgari Ücret: 24.057 TL
İşveren Maliyeti: 33.255 TL
SGK Primi (%14): 3.962 TL
İşsizlik Sig. Primi (%1): 283 TL
Kesintiler Toplamı: 4.245 TL
Yüzde 44,11'lik enflasyon tahminine göre asgari ücret zammı şöyle olacak:
Brüt Asgari Ücret 28.826 TL
Net Asgari Ücret 24.502 TL
İşveren Maliyeti 33.870 TL
Sgk Primi (%14) 4.036 TL
İşsizlik Sig. Primi (%1) 288 TL
Kesintiler Toplamı 4.324 TL
ASGARİ ÜCRETİ ETKİLEYECEK 5 KRİTER
Asgari ücret belirlenirken, ylanızca 6 aylık enflasyon beklentisi değil aynı zamanda 5 kriter değerlendirilerek, net rakam masaya konulacak. Bu 5 kriter ise, şu şekilde belirlendi:
6 aylık enflasyon tahmini: Gelecek 6 aylık enflasyon beklentisi, ücret artışının temel göstergelerinden biri olarak ele alınacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı anketleri: İşçi, işveren ve toplum arasında yapılacak anketlerle, geniş bir perspektif elde edilerek beklentiler ve ihtiyaçlar değerlendirilecek.
Büyüme oranları: Ülkenin ekonomik büyümesi, asgari ücret artışında dikkate alınacak.
TİSK verileri: Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun işgücü maliyetleri ve sektör ihtiyaçları gibi verileri, ücret tespiti için referans olacak.
TÜRK-İş verileri: Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun sunduğu veriler, işçilerin yaşam maliyetleri ve geçim koşullarını yansıtacak şekilde sürece dahil edilecek.