Armağan Çağlayan haftanın röntgenini çekti. Türkiye ve dünyada yaşananlar ekrana geldi. Özel okul öğretmenlerinin talepleri ile ilgili sorunları Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ozan Fındık, CHP'deki lider tartışmasını CHP Sözcüsü Deniz Yücel, ilk çeyrekteki büyümenin yansımalarını Yatırım Danışmanı Mert Başaran, Hamiyet'in müzikal öyküsünü başrol oyuncusu Aslı İnandık, veterinerlerin uyutma kararına ilişkin bakış açılarını Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Aslan, Yeni müfredat ve mezuniyet baloları tartışmasını eğitimci Müjdat Ataman, kirada yüzde 25 sınırlamasının kalkmasıyla yaşanacakları Avukat Dilan Doğan yanıtladı.

Programdan öne çıkan konu ve başlıklar şu şekilde:

ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN TALEPLERİ NELERDİR?

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ozan Fındık: "2014 yılına kadar özel okul öğretmenlerine taban hakkı maaşı vardı. Daha sonra bu hak tekrar verildi ve tekrar kaldırıldı. Patronlar bir anda eğitim alanına yığıldılar. Eğitim sömürü alanı oldu. Kurs merkezi, rehabilitasyon merkezi, sürücü kurslarında çalışan öğretmenler asgari ücret veya bir tık üzerinde alıyorlar.

Özel okul öğretmenleri 1 yıllık sözleşmeli çalışıyor. Asgari ücretin altındaysa part time gösterebiliyor ya da yasa dışı çalıştırabiliyor. Belirli yıllık sözleşme yapılıyor. Mevsimlik işçi gibisiniz. Nisan ve Mayıs ayları öğretmenler için gerginlik anlarıdır. İşveren sözleşmesi bitiyorsa çıkarabilir. Ama eğitim böyle değildir. Eğitim devam etmelidir. İşe iade hakkı da yok. Kamudaki meslektaşlarımızla aynı maaşı almak istiyoruz..


ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİ ASGARİ ÜCRET ALIYOR

Özel okul öğretmenleri asgari ücretle çalışıyor. Yüzde 90'ından fazlasında durum bu şekilde. Bakanla görüştüğümüzde taban maaşta düzenleme yapılacağı söylenmişti ama yapılmadı. Özel öğretmenleri kendi kaderine terk etmek öğrencileri de kendi kaderine terk etmektir, geleceğimizi de kendi kaderine terk etmek demektir. 13 ilde özel öğretmenler olarak nöbetteyiz. Derdimizi anlatmak için muhatap bulamıyoruz. Ters kelepçe ile gözaltına alındık. Biz hırsız değiliz, kimseye de zarar vermedik. Öğrencilerimiz bu görüntüleri televizyonda gördüklerini söylüyorlar. Bu görüntüyü yaşatmaya ne gerek var? Öğretmeni polisle karşı karşıya getirdiler."


AKŞENER, ERDOĞAN İLE NEDEN GÖRÜŞTÜ?

CHP Sözcüsü Deniz Yücel: "Görüşmeleri bizi şaşırtmadı. Ayrıntılar daha sonra ortaya çıkar. Siyasetçilerin görüşmesi de gayet normal..

KILIÇAROĞLU YENİDEN Mİ ADAY OLACAK?

CHP uzun süreden sonra rekor bir başarı elde etti. Bu başarının ardından genel başkan değişimi bence uygun değil. CHP'nin böyle bir tartışması yok. Sayın Kılıçdaroğlu'nun siyasete ve CHP'ye çok katkısı oldu. Yerel seçimlerde başarı elde edildiyse temelleri 2019'da atıldı. Ama bu başarıdan sonra genel başkan yarışına girmek rasyonel değil.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMASI

Genel Başkanımızın 'Erken seçim olmalı' açıklaması olmadı. Yerel seçimlerden 2 ay sonra böyle bir şey söylemenin faydası yok. Şu an belediyelerde hizmet etme dönemidir. Genel Başkanımız 'Erken seçim talebi yapan biz olmayacağız' dedi ama iktidarın görmezden geldiği sorunlar var. Toplumun bu talebi olursa bu da dillendirilir. Örneğin 2 sene sonra erken seçimi konuşuyor olabiliriz. Ama yeni seçimden çıkılmış bir ülkede bunu dillendirmeyi doğru bulmuyoruz. Ama hayat pahalılığı, asgari ücret, emeklinin durumu gibi nedenlere iktidar kayıtsız kalmaya devam ederse bu durumu belki de biz gündeme getireceğiz.


MİTİNGLER DEVAM EDECEK Mİ?

Mitinglerimiz devam edecek. 30 Haziran'da emek mitingi yapılacak. Asgari ücret talebi ile ilgili miting olacak. Daha sonra da adalet mitingi yapılacak. Toplumun kanayan yarası olan konularda tematik mitingler yapılmaya devam edilecek.


EKONOMİDEKİ BÜYÜME VATANDAŞA YANSIYACAK MI?

Yatırım Danışmanı Mert Başaran: "Lüks hayat bu ekonomik koşullarda hayal. 1985'ten beri aynı şeyleri konuşuyoruz. Kültür değişmedikçe ekonominin değişmesi zordur. Büyüme rakamlarının hesaplanması yanlış. Dünyada da yanlış. birkaç kişi zenginleşiyor diye ülkenin geneli zenginleşiyor gibi algılanıyor. Halk kaçta kaç büyüyor bilinmiyor. İnsan beyni yalan duymayı da sever.

FİYAT ARTIŞLARI YAVAŞLAYACAK MI?

O kadar kötü şeyler oldu ki. 3-4 yıldır çok dibe vurduk. Daha dibe gidemeyiz. Dünya gözünde bile batık durumdayken biz o durumu toparladık. Ama dünya ekonomisi de çok kötüye gidiyor. Önümüzdeki 20 yılda emeklileri beslemeyecek bir dönem olacak. Bu açıdan daha kötü olacak. Bu yıl içerisinde asgari ücretle ilgili zam yapılmaması kötü sonuç doğuracak. Ocak ayındaki 17 bin lira ile 12 ay sonraki Ocak ayı aynı olamaz.


HAMİYET MÜZİKALİNİN HİKAYESİ NEDİR?

Müzikalin başrol oyuncusu Aslı İnandık: "Hikaye İrfan Alış'ın hikayesine dayanıyor. Annesi Seher Hanım'ın arkadaşı Hamiyet var. Hamiyet zaman içerisinde aklını yitiriyor. Kocası ve toplum tarafından dışlanıyor. Sokaklara düşüyor. Ayda bir kere de İrfanların evinde çocukları ile buluşuyor. Ve bir gün barakasında ölü bulunuyor. İstanbul'un Avcılar semtinde geçen gerçek bir hikaye.cDaha sonra İrfan, Hamiyet'i rüyasında görmeye başlıyor. Onun hikayesini anlatmak istiyor. Hamiyet 35 yaşlarında bir kadın. Yaşadığı dönemde aslında kimse yüzüne bakmıyor. Zorluklarla ayakta kalmaya çalışan ve mücadeleci bir kadın."


VETERİNERLER UYUTMA KARARI İÇİN NE DİYOR?

Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Aslan: "Keşke bu tartışmadan önce veterinerlerin görüşleri alınsaydı. Tek bir kişiyi suçlamak yerine geniş bakmak lazım. Mevzuata göre uygulayıcı Bakanlıktı. Belediyelerin barınağı, veteriner hekimi ve tıbbi ortamı var mı diye araştırılmadı. Sanki suçlu aranıyor gibi taraflar oluştu. Ama sorunun cevaplarını arayamıyoruz. Bunun sorun olacağı belliydi. Yıllar öncesinden belliydi. Kongreler yapıp, raporlar hazırladık. Başa çıkamayacağımız ifade etmiştik.

VETERİNERLER KARARA UYACAK MI?

Veteriner hekim tıp eğitimi alır. Hayvanı iyileştirmek üzere mezun olur ve bunu yapacağına yemin eden hekime 'Öldürün' demek de suçtur, haksızlıktır. Bunu teşvik etmek ve emretmek haksızlıktır. İdari yaptırımı olacaktır ama çoğu meslektaşım istifa edeceğini söylüyor. Bu sorumluk kamuda çalışan veterinerlere verilecek. Ben hala bu kanunun çıkmayacağını düşünüyorum. Başka yöntemler var. Henüz böyle bir çözüme gelmedik. Diğer yöntemler için çalışalım. Başaramazsak bunu konuşuruz. Öncelikle hayvanları saymalıyız. Hayvanlar kayıt altına alınmalı. Çip taktırma kanunu bitti. Zaten evcil hayvanlara yönelikti. 6 yaşından büyük hayvanlar için de zorunluluk getirilirse önleme olabilir. Yurt dışında takip ediliyor ve yüksek para cezaları var. Hala internette köpek üretip satanlar var."


YENİ MÜFREDAT VE MEZUNİYET BALOSU TARTIŞMASI

Eğitimci Yazar Müjdat Ataman: "Çocukların kendi aralarındaki etkinlikleri engellemedi. 2019 yılındaki yasaya göre milli örf, adet vs sayıp buna uygun yapılması isteniyor. Gösterişli ve pedagojiye uygun olmayan törenler görünce Bakanlık devreye girdi. Okullar bu törenlerden kâr edebiliyor. Çünkü devlet okulları gelir toplamaya çalışıyor. Bu yasak olsa da kayıt parası da alıyor. 19 Mayıs ve 23 Nisan törenleri de böyle bitti. Neden bu çocuklar 23 Nisan'da güzel kıyafetler giyemiyor? Bu konuşulması gerekmiyor mu? Bu karar ile okul dışında tüm törenler yasaklandı. Sahil, otel vs her yer yasaklandı. Ama bu karar Mayıs ayında geldi. Birçok yerle aslında anlaşıldığı bir tarih. Müfredatı kimin yaptığı belli değil. İsimler bilinmiyor. 10 yıldır hazırlık olduğu söylendi ama kimsenin haberi yok."


YÜZDE 25 KİRA ARTIŞI ZORUNLULUĞU KALKTI

Avukat Dilan Doğan: "2 Temmuz itibari ile yüzde 25 zorunluluğu olmayacak. Son 5 yıldır konut krizi var. İnsanlar evlerini kiraya da vermek istemiyorlar. Ev sahipleri kiracıyı çıkartamamak ya da evlerinin zarar görmesi tehlikesi var. Yüzde 25 sınırı kriminal sorunlar da doğurdu. Eski sisteme dönüş olacak. Ama enflasyon oranı çok arttı."