Bir bebeğin hayatının ilk bin gününü kapsayan ana rahmine düşüşünden 2 yaşına kadar sahip olduğu beslenme düzeni geleceğindeki sağlık durumunun zeminini oluşturuyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmada bu süreçte çocuğa şeker vermemenin sonraki yıllarda çok sayıda sağlık sorununun önüne geçtiği tespit edildi.

DİYABET VE TANSİYON RİSKİ DÜŞÜYOR

İngiltere’de yapılan araştırma ile şekerin karneye bağlı satışının sona ermesinin ardından şeker tüketiminin artmasının etkileri analiz edildi. Çalışmaya göre bebeklik döneminde şeker alımının sınırlanması, tip 2 diyabet riskini yüzde 35, yüksek tansiyon riskini ise yüzde 20 oranında azaltıyor.

Tatlı

OBEZİTE RİSKİ YÜZDE 30 DÜŞÜK

Araştırmacılar, İngiltere’deki genetik veri tabanı Biobank verilerinden yararlanarak, 1951-1956 yılları arasında doğmuş ve sağlıkları düzenli olarak izlenen 60 bin kişiyi inceledi. Güney California Üniversitesi ekibi tarafından yapılan analiz, şeker tüketiminin sınırlı olduğu bebeklerde obezite riskinde yüzde 30 azalma olduğunu gösterdi.

GEBELİKTE ANNENİN DİYETİ ÖNEMLİ

Science dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre, erken çocukluk döneminde şeker karnesi olan kişilerde tip 2 diyabet ortalama dört yıl, yüksek tansiyon ise iki yıl sonra başladı. Şeker karnesi döneminde hamile kalınan bebeklerde tip 2 diyabet riski yüzde 35, yüksek tansiyon riski ise yüzde 20 oranında daha düşüktü.

Kaynak: haber merkezi