Akciğer kanseri hem görülme sıklığı hem de vakaların ölümle sonuçlanması oranıyla tüm dünyada ilk sırada yer alan halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor. ‘Akciğer kanseri farkındalık ayı’ olan kasım ayına özel Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Aziz Yazar açıklamalarda bulundu. Sigaranın akciğer kanserinden tek başına yüzde 90 oranında sorumlu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aziz Yazar, hastalığa dair dikkate alınması gereken belirtileri ve yeni nesil tedaviyi anlattı.
YILDA 2 MİLYON ÖLÜM
Akciğer dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan akciğer kanseri, dünya genelinde gerek görülme sıklığı gerekse kansere bağlı ölümlerde başı çekiyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Aziz Yazar “Tüm dünyada bir yılda yaklaşık 2 milyon 200 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konulurken, bunun 41 binini ülkemizdeki hastalar oluşturuyor. Dünyada bir yılda yaklaşık 1 milyon 800 bin ve ülkemizde yaklaşık 30 binden fazla kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor” dedi.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Prof. Dr. Yazar akciğer kanserinde ölüm oranlarının yüksek olmasının nedenlerinden birisini, “Sinsice ilerlediğinden geç belirti vermesidir. Özellikle geçmeyen, üç haftayı aşan öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayetleri mutlaka akciğer kanseri yönünden de araştırılmalıdır” diyerek anlatıyor.
“PASİF İÇİCİLERDE RİSK ARTIYOR”
Sigaranın, akciğer kanserinin nedenleri arasında yüzde 90 ile tek başına sorumlu olduğunu, günlük içilen sigara miktarı arttıkça ve sigara içme süresi uzadıkça akciğer kanseri gelişme riskinin içmeyenlere göre en az 20 kat arttığını vurgulayan Prof. Dr. Aziz Yazar, “Kendisi sigara içmese de sigara dumanına maruz kalanlarda yani pasif içicilerde de akciğer kanseri riski artmaktadır” sözlerini kullanıyor. Yazar, hastalıkların oluşumunun önlenmesinin en etkili ve önemli yolunun risk faktörlerinden uzak durmak olduğunun altını çiziyor.
YENİ NESİL TEDAVİ
15 yıl öncesine kadar hastalıkta sadece cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi uygulanırken, son yıllarda kişiye özel tedavilerin geliştirilerek uygulamaya konulduğunu belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yazar “Kanserli dokudan ve/veya kandan alınan numuneler test edilerek kişinin hastalığının gen haritası (Yeni Nesil Dizileme) çıkarılmaktadır. Yeni Nesil Dizilemeye göre verilen hedefli tedavi veya immünoterapinin başarıları da oldukça yüksektir ve bu yolla akciğer kanserli hastaların gerek yaşam şansı gerekse yaşam kalitesi kemoterapiye göre oldukça artırılabilmektedir” diyerek tedaviyi anlatıyor.