Yurt dışı çıkış harcı zammı, uzun süredir tartışılan bir konu olarak Meclis'te kabul edildi. İlk kez 1 Ağustos 2001'de 50 Amerikan Doları karşılığı Türk lirası olarak uygulanan harç, yıllar içinde çeşitli artışlarla 150 liraya kadar yükseldi. Son düzenlemeyle bu rakam 500 liraya çıkarıldı ve her yıl yeniden değerleme oranında zamlanacak. Kararın yürürlüğe girmesi, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra gerçekleşecek. İşte 2024 yurt dışı harcı son durum…

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCINA ZAM GELDİ Mİ?

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında, yurt dışı çıkış harcını 150 liradan 500 liraya yükselten 51'inci madde onaylandı.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NE ZAMAN ARTACAK?

Vergi ve sosyal güvenlik konularında düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'ndan onay aldı. Bu düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI ZAMMINA VEKİLLERDEN TEPKİ

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, 51'inci madde hakkında yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Tam olarak yüzde 233 zam. Üstelik bu zam sabit kalmıyor, her yıl yeniden değerlemeye tabi tutulacak. Bu, adeta sinekten yağ çıkarmak anlamına geliyor. Madem yeniden değerlemeyi esas alıyorsunuz, neden şimdi yüzde 233'lük bir zam yapıyorsunuz? Emekliye yüzde 24, memura yüzde 19 veriyorsunuz ama harçlara yüzde 233 zam yapıyorsunuz. Bu vatandaş nasıl geçinecek, neye mecbur bıraktığınızın farkında mısınız?"

Konuşmasına, "Önceden yurt dışı çıkış harcı 50 lirayken, 18 Mart 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararıyla 150 liraya yükseltilmişti. Şimdi bu harcın 500 liraya çıkarılmasıyla ilgili bir teklif var," sözleriyle başlayan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ise şunları ifade etti: 

- "Bugün gençlerimiz ve vatandaşlarımız yurt dışına çıkmak için 100-120 euro gibi bir ücretle vize alabiliyor. Ülkemizde vize talebinde bulunan birçok kişiye vize randevusu dahi verilmiyor. Randevu alabilenlerin çoğuna da vize verilmiyor. 

- Geçen yıl 8 milyon 743 bin 760 kişi vize alarak ya da vizesiz yurt dışına çıktı. Bu artıştan beklenen gelir 4 milyar lira. Yani vatandaşlarımız zaten zar zor vize almak için mücadele ediyor, gençlerimiz eğitim için yurt dışına çıkmaya çalışıyor ve şimdi de böyle bir engelle karşılaşıyorlar. Değerli arkadaşlar, gelin bu teklifi geri çekin ve harç 150 lira olarak devam etsin. Bizim önerimiz bu teklifi geri çekmeniz."

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NE KADAR GEÇERLİ?

Yurt dışı çıkış harcı için bir geçerlilik süresi bulunmamakla birlikte, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, zam sonrasında eski ücretle alınan yurt dışı çıkış pullarının aradaki farkı tahsil edilecek veya bu pullar geçersiz sayılacak. GİB'in internet sitesinde yayımlanan duyuruda, yurt dışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine yönelik çalışmaların basında yer aldığı belirtildi.

Diğer vergi kanunlarında olduğu gibi yurt dışı çıkış harçlarının da etkililik ve verimlilik açısından sürekli değerlendirmeye tabi tutulduğuna dikkat çekilen duyuruda şu ifadelere yer verildi: "Bilindiği üzere bu harç, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına maktu olarak alınmaktadır. Yurt dışına çıkış harcının, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte olan tutarlar üzerinden ödenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla çıkan haberler nedeniyle bugünden harç pulu satın almak veya diğer yollarla harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez. Vatandaşlarımızın bu tür spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmamaları için Başkanlığımız açıklamalarını takip etmeleri önem arz etmektedir."

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI ZAMMININ BAHANESİ BELLİ OLDU

Yurt dışı çıkış harcı uygulamasının arkasında, Türk vatandaşlarının her yıl artan yurt dışı seyahatleri, yurt dışında yaptıkları harcamaların yükselmesi ve bu harcamaları finansmana dönüştürme isteği yer alıyor. Etki analizi bölümünde, 2023 yılında 8 milyon 743 bin 760 kişinin yurt dışına çıkış harcı ödeyerek seyahat ettiği belirtilerek, "2024 yılında da aynı sayıda kişinin yurt dışına harç ödeyerek çıkış yapacağı varsayımı ile 6 aylık gelir etkisinin 12,5 milyar TL olacağı hesaplanmaktadır" denildi.

TÜİK verilerine göre, 2022'de yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı 7 milyon 266 bin 773 kişi olmuştu ve kişi başı ortalama harcama 589 dolar olarak kaydedildi. 2023’te ise yurt dışını ziyaret edenlerin sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 52,3 artarak 11 milyon 67 bin 359 kişiye ulaştı. Bu dönemde kişi başı ortalama harcama 639 dolar oldu. 2024’ün ilk çeyreğinde ise yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 18,4 artarak 2,4 milyon kişiye çıktı ve kişi başı ortalama harcama 727 dolar olarak gerçekleşti.