Yapay zeka teknolojisi hızla ilerliyor, bu alandaki yeniliklerin ardı arkası kesilmiyor. Birçok ülke artık yapay zekâya yönelik yatırımlar yaparken, üniversite öğrencilerinin de bu alanda gelişim kaydetmesi için çeşitli programlar devreye alınıyor.


Teknolojiyi yakından takip eden Türkiye, üniversitelerde yapay zeka programları başlattı. Meclis'te açıklamalarda bulunan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, yapay zekâyla ilintili 71 program açıldığını açıkladı.


TEKNOLOJİK GELİŞMELER YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR


Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nda açıklamalarda bulunan Prof. Göktaş, şunları söyledi:


“Milli Eğitim Bakanlığı’yla Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu’muz var; ortak mesai yapıyoruz. ‘Şu anki kontenjanlar fazla mı?’ Ben de fazla olduğu kanaatindeyim, bunu da açık söyleyeyim. Ne yapmaya çalışıyoruz? Bunları bu yıl yüzde 20-25 civarında azalttık. Şu anda bilişim ve yapay zekâyla ilintili 71 program açtık bu sene. Bunların bir kısmı önlisans, bir kısmı lisans.


Onun haricinde organize sanayi bölgeleri ile meslek yüksek okulları kurulmasına çalışıyoruz. Çünkü bunlar bazı diğer programların üzerindeki baskıyı hafifletiyor. Geçen sene derin deniz sondaj teknolojisiyle ilgili Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde program açıldı. Bu sene mesela sualtı kaynakçılığı gibi meslek yüksek okulu programı açıldı iki yerde. Bunların hepsi sektörle işbirliği içerisinde gidiyor. Sağlık Bakanlığı’nın projeksiyonlarını da biliyoruz.


Hepsinde her şey mükemmel değil. Bazı alanlarda, örnek vereyim, diş hekimliğinde ve eczacılıkta bir miktar şu anda kontenjanlar fazla gibi duruyor. Mesela bu sene eczacılığı bayağı bir azalttık. Orman mühendisliğinde bir miktar revizyon oldu mesela. Bunlar böyle lokal, mikro mikro çalışılıyor. Hem meslek liselerinin hem de meslek yüksek okullarının itibarının artması ve sektörle birlikte açılan programlar aslında dört yıllık programlardaki baskıyı azaltıyor. Bu bir gerçek ama bunun bir günde olmayacağı da bir gerçek.”