YKS 2024 sonuçlarının açıklanacağı tarih belli oldu. Geçtiğimiz ay sonunda yapılan YKS'nin sonuçları, ÖSYM'nin duyurduğu takvime göre 17 Temmuz'da açıklanacak. Adaylar, Temel Yetenek Testi (TYT), Alan Yetenek Testi (AYT) ve Yabancı Dil Seviye Tespit Testi (YDT) oturumlarından aldıkları puanları "sonuc.osym.gov.tr" adresinden öğrenebilecekler. Üniversite kapılarını aralamak için sınav sonuçlarını bekleyen adaylar, gözlerini ÖSYM'nin sonuç ekranına çevirdi. YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adayların üniversite tercih süreci de başlayacak. İşte sonuçların açıklanacağı tarih ve detaylar...

YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YKS sonuçlarının açıklanacağı tarih belli oldu. ÖSYM, yaptığı açıklamaya göre, sonuçlar 17 Temmuz’da duyurulacak.

2023 YILINDA YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANDI?

Geçtiğimiz yıl, 2023 üniversite sınavı YKS sonuçları planlandığı gibi 20 Temmuz’da açıklandı.

YKS SONUÇLARI ERKEN AÇIKLANIR MI?

YKS sonuçlarının erken açıklanıp açıklanmayacağı kesin değil. Geçmiş yıllarda ÖSYM, bazı sınavları sürpriz bir şekilde erken açıklamıştı. Ancak, ani yoğunluğu önlemek amacıyla erken açıklamaların önceden duyurulmayacağı belirtiliyor. Bu nedenle, YKS sonuçlarının erken açıklanıp açıklanmayacağı bilinmiyor.

YKS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirilecektir. Adayların her bir testten aldıkları standart puanlar hesaplanacaktır. Bu hesaplama süreci şu şekilde olacaktır:

Öncelikle, adayların her testte verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından, yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten aldığı ham puan hesaplanacaktır. Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak, o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Sınav sonrası, ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılacak ve geçerli soruların puan değerleri yeniden saptanarak puanlama yapılacaktır. ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değiştirilmesi gerektiği tespit edilen soruların olması durumunda, bu sorulara ilişkin güncellenen cevap anahtarı esas alınarak puanlama yapılacaktır.

TYT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almaları gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacak ve A-TYT puanı 100 ile 500 arasında bir puana dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.

AYT ve YDT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almaları gerekmektedir (Tablo 1D). TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar bile SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanları, 100 ile 500 arasında bir puana dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır.

Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredatla eğitim gören öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplayacaklardır. TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacak ve cevap kâğıdında bu test için 25 cevap alanı olacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.