Yıldız Sarayı (müzesi) giriş ücreti 2024! Yıldız Sarayı girişi kaç TL? Osmanlı Devleti’nde 2. Abdülhamid Han dönemini yaşayan Yıldız Sarayı, restorasyon sürecinin ardından kapılarını açıyor. Böylece tarihe ışık tutacak olan saray ziyaretçilerini ağırlayacak. 100 yıldır kapalı olan ve 6 yıllık restorasyon süreci tamamlanan tarihi saray yarından (19 Temmuz) itibaren ziyaretçilerini ağırlayacak. Saraya gitmek isteyenler ise öncesinde fiyat araştırmayı yapmaya başladı. Müzeseverler ziyaretlerin bedelini araştırıyor.

YILDIZ SARAYI (MÜZESİ) GİRİŞ ÜCRETİ 2024!

Yıldız Sarayı Ağustos ayı sonuna kadar ücretsiz olarak ziyaretçilerini ağırlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müjdeyi verirken, "Bugünden itibaren halkımıza açtığımız bu mekanı, önümüzdeki ayın sonuna kadar, bu ay dahil, ücretsiz olarak ziyarete açmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Yıldız Sarayı 2024 giriş ücretleri henüz belli değil. Ziyaretlerin bir süre ücretsiz olması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlı olan Yıldız Sarayı’na girişlerde müzekart uygulamasının devreye alınması da diğer beklentiler arasında.

YILDIZ SARAYI GİRİŞİ KAÇ TL?

Yıldız Sarayı giriş ücretlerinin belli olmamasına rağmen geçmiş dönemde ki fiyatlar rehber olarak görülüyor. Geçmişte Yıldız Sarayı'nın giriş ücreti tam biletler için 50 TL, indirimli biletler için ise 25 TL olarak belirlenmişti. Ayrıca, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü Türk vatandaşları, gaziler, şehit ve gazi eşleri ile çocukları, engelliler, askerler ve basın kimlik kartına sahip olanlar için giriş ücretsizdir.

Ziyaret tarih ve saatleri ise şöyle:

  1. Kapalı Günler: Pazartesi
  2. Gişe Açılış Saati: 09:00:00
  3. Gişe Kapanış Saati: 17:00:00
  4. Yılbaşı: Ziyarete Kapalı
  5. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: Ziyarete Kapalı
  6. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü: Ziyarete Kapalı
  7. Ramazan Bayramı 1. Günü: Ziyarete Kapalı
  8. Ramazan Bayramı 2. Günü: Ziyarete Kapalı
  9. Ramazan Bayramı 3. Günü: Ziyarete Kapalı
  10. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: Ziyarete Kapalı
  11. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü: Ziyarete Kapalı
  12. Kurban Bayramı 1. Günü: Ziyarete Kapalı
  13. Kurban Bayramı 2. Günü: Ziyarete Kapalı
  14. Kurban Bayramı 3. Günü: Ziyarete Kapalı
  15. Kurban Bayramı 4. Günü: Ziyarete Kapalı
  16. 30 Ağustos Zafer Bayramı: Ziyarete Kapalı
  17. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: Ziyarete Kapalı

YILDIZ TARİHİNİN ÖNEMİ

millisaraylar.gov.tr’de yer alan bilgiye göre İstanbul Boğazı’na ve Marmara’ya hâkim yüksek bir arazi üzerine inşa edilen Yıldız Sarayı, Osmanlı Devleti’nin İstanbul’da yaptırdığı son büyük saraydır. Genel vaziyet planı bağlamında “Doğuda Saray (Devlet Yönetimi ve Harem) – Batıda Cuma Camii (Yıldız Hamidiye Camii)” kurgusuyla Türk-İslâm saray mimarisi geleneğini sürdürmektedir.500.000 m2 alana sahip olan Yıldız Sarayı, 3 büyük kısımdan meydana gelmektedir. Birincisi devlet yönetimini ilgilendiren yapıların bulunduğu asıl saraydır, ikincisi Sultan’ın kendisine ve haremine ait olan hususi bölümdür, üçüncü bölümü ise dış bahçe ve çevre yapılar oluşturmaktadır. Dış bahçe denilen yer, bugünkü Yıldız Parkı’dır. Saltanat döneminde saraya mahsus olan bu büyük park, günümüzde halka açıktır. Devrinde birçok köşklerin ve yapıların bulunduğu bu kısımdan günümüze sadece Çadır, Malta ve Şale köşkleri ulaşmıştır.

Yıldız Sarayı alanındaki ilk köşk, Sultan III. Selim (1789-1807) zamanında yapılmıştır. Sonraki padişahlar, yöredeki koru ve bahçelere ilgi göstermişlerse de Yıldız Sarayı’nın adı Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) ile özdeşleşmiştir. Padişah, bölgeye “Yıldız Sarây-ı Hümâyûnu” ismini vererek burayı aslî ikametgâhı belirlemiş ve 33 yıl ülkeyi bu saraydan yönetmiştir.Beşiktaş ile Ortaköy arasındaki çok geniş bir araziye yayılmış bulunan Yıldız Sarayı; bahçeleri, havuzları, ağaçları, seraları ve köşkleri ile İstanbul’un diğer saraylarından farklı işlevlere sahip bir köşkler topluluğudur.

Tiyatro, müze, kütüphâne, eczahâne, hayvanat bahçesi, hayvan hastahânesi, marangozhâne, demirhâne gibi atölyelerin yanı sıra Yıldız’da çini fabrikası gibi endüstriyel yapılar da kurduran Sultan II. Abdülhamid, I. Ordu’nun ünlü II. Tümeni’ni (Orhaniye ve Ertuğrul kışlaları) de sarayın yakınına yerleştirmiştir. Bu dönemde sarayın doğrudan veya dolaylı hizmetlerine bakanlarla birlikte 12.000’e varan bir nüfusa sahip olduğu düşünülmektedir.

Yıldız Sarayı, Osmanlı Devleti’nin son yönetim merkezi ve padişahın son ikametgâhı olarak tarihe geçmiştir.