TBMM'de görüşülmesi beklenen 9. Yargı Paketi, kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, paketle ilgili yaptığı açıklamada, yargı süreçlerini hızlandırmak ve ceza adalet sistemini güçlendirmek amacıyla hazırlanan yasa teklifinin TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildiğini belirtti. Koca, ana veya çocuk tarafından açılabilecek soybağı davaları gibi yenilikler getiren paket, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Ceza indirimi ve denetimli serbestlik konuları, vatandaşlar tarafından merakla takip ediliyor. İşte Yeni Yargı Paketi son dakika gelişmeleri…

9. YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

9. Yargı Paketi, TBMM'de kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girecek. Gelişmelerle ilgili açıklamaları ve detayları haberlerimizde bulabilirsiniz.

9. YARGI PAKETİ İÇERİĞİ VE MADDELERİ NELER?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda kabul edilen ve kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, hukuk sisteminde çeşitli önemli değişiklikler getirmektedir.

İcra ve İflas Kanunu'ndaki Değişiklikler

Elektronik ortamda açık artırma yoluyla yapılan satışlarda teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde beşinden ve her durumda 1000 Türk lirasından az olamayacak. Açık artırma süresinin son 10 dakikası içinde yeni bir teklif verilirse açık artırma 3 dakika uzatılacak ve uzatma sürelerinin toplamı bir saati geçemeyecek. Adalet Bakanlığı bu süreyi kısaltabilecek, uzatabilecek veya kaldırabilecek.

Parasal Sınırlarla İlgili Düzenlemeler

İcra ve İflas Kanunu'nun Ek 1'inci maddesinde yapılan değişiklikle, parasal sınırlarda yeniden değerleme oranında artırma yapılması sonucunda belirlenen sınırların 1000 Türk lirasını aşmayan kısımlar dikkate alınmayacak. Aynı şekilde, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'ndaki parasal sınırlar da her takvim yılı başından geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artırılacak.

İdari Yargılama Usulü Kanunu'ndaki Değişiklikler

Konusu 31 bin Türk lirasını geçmeyen vergi davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları kesin olacak ve istinaf yoluna başvurulamayacak. 920 bin Türk lirasını aşan davalar temyiz edilebilecek. Parasal sınırlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak ve 1000 Türk lirasını aşmayan kısımlar dikkate alınmayacak.

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı

Hakim ve Savcı Yardımcılığı sınavında milletlerarası hukuk ve özel hukuk alanlarından da soru sorulacak. Mülakata çağrılacak aday sayısı, ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası olacak.

Soyadı Düzenlemeleri

Türk Medeni Kanunu'na göre, kadın evlenmekle kocasının soyadını alacak ancak önceki soyadını da kullanmak isterse bunu evlendirme memuruna veya nüfus idaresine bildirebilecek.

Yediemin Otoparklarındaki Araçların Satışı

Yediemin otoparklarında buluntu veya trafikten men edilen araçlar, 6 ay içinde teslim alınmazsa satılabilecek. Araçların üzerindeki tüm şerhler, satış tarihinden itibaren kalkmış sayılacak.

Arabuluculuk Düzenlemeleri

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nda yapılan değişiklikle, arabuluculuk eğitimi tamamlayan ve meslekte 20 yıl kıdeme sahip olanlar yazılı sınava girmeden sicile kayıt olabilecek. İlk toplantıya katılmayan taraf, yargılama giderlerinin yarısından sorumlu tutulacak.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Kayyum Atanması

Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama gibi suçların işlendiği durumlarda, TMSF kayyum olarak atanabilecek ve şirketlerin yönetimi TMSF tarafından yapılacak. Satış ve tasfiye işlemlerinde azınlık hisselerinin sahiplerinin rızası aranmayacak.

Bu değişiklikler, Türkiye'nin hukuk sisteminde daha etkin ve güncel düzenlemeler getirilmesi amacıyla yapılmaktadır.