YERLİ MALI HAFTASI| Yerli malı haftasında okula ne götürülür?
Yerli Malı Haftası, 1940'larda Türkiye'de, özellikle ekonomik olarak dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli üretim kapasitesini artırmak amacıyla başlatılmıştır.
YERLİ MALI HAFTASI NE ZAMAN KUTLANIR?
Yerli Malı Haftası, her yıl Aralık ayının ikinci haftasında, 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Bu hafta, yerli üretimi teşvik etmek ve öğrencilere yerli malı kullanmanın önemini anlatmak amacıyla düzenlenir.
YERLİ MALI HAFTASININ TARİHİ VE AMACI
Resmi adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edilmiştir. Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştır.Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM'de bu yönde bir konuşma gerçekleştirip ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularının altını çizmiştir. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlamış, 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.
YERLİ MALI HAFTASI YİYECEK LİSTESİ 2024
Yerli Malı Haftası'nda götürülebilecek yiyecekler listesi;
Ayva ve turunçgil gibi meyveler
Kuru yemişler
Muz
Kekler
Poğaçalar, börekler, çörekler
Patlamış mısır
Kestane
Simit
Ekmek-reçel vb.
Yer fıstığı
Fındık
Zeytin