Svalbard Adası hangi ülkeye bağlı, nerede? Svalbard Adası’nda yaşam var mı, nasıl gidilir?

Cumhurbaşkanlığı Kararıy’la geçtiğimiz Cuma günü, Svalbard takımadalarının statüsünü belirleyen Spitsbergen Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı. Anlaşma kapsamında, Türk vatandaşlara bu adada oturma, şirket açma ve balıkçılık faaliyetinde bulunma gibi haklar tanındı. Spistsbergen Anlaşması sonucunda söz konusu adaya ilişkin araştırmalar hız kazandı. Peki, Svalbard Adası hangi ülkeye bağlı, nerede? Svalbard Adası’nda yaşam var mı, nasıl gidilir?
Svalbard Adası hangi ülkeye bağlı, nerede? Svalbard Adası’nda yaşam var mı, nasıl gidilir?

Spitsbergen Anlaşması ile Svalbard Adası’nda yaşamak isteyen Türk vatandaşlar araştırmalarını hızlandırdı. Her yıl çok sayıda turist çeken 2 bin 700 nüfuslu adaya nasıl ulaşım sağlandığı, nerede ve hangi ülkeye bağlı olduğu gibi sorular araştırma konusu oldu. Türk vatandaşlar için bu adada oturum izni hakkı doğmuş olsa da bölgeye iş ve konut bulmadan gidilmemesi gerekli. Peki, Svalbard Adası hangi ülkeye bağlı, nerede? İşte Svalbard Adası hakkında merak edilen her şey…

ada.jpeg

SVALBARD ADASI HANGİ ÜLKEYE BAĞLI, NEREDE?

Svalbard, Arktik Okyanusu’nda Norveç’e bağlı bir takımadadır.

Adanın yüzölçümü 61.022 km2, tahmini nüfusu ise 2.572’dir. (2009)

Adanın nüfusunun %72’si Norveçli, %16’sı Rus/Ukraynalı ve %12’si diğer etnik gruptan oluşur.

Svalbard Adası’nın resmi dili de Norveçcedir.

Para birimi olarak ise Norveç kronu kullanılır.

SVALBARD ADASI’NDA YAŞAM VAR MI?

Ada’nın yüzde 60’ı buzullardan oluşmakla birlikte adada Svalbard’da yaşam mevcuttur. Svalbard takımadalarında pek çok dağ ve fiyort vardır. En büyük adanın adı ise Spitsbergen’dir.

svalbard.jpg

Svalbard’ın idari merkezi Longyearbyen’dir. Dünya üzerinde bulunan en kuzeydeki idari merkez olma özelliğine sahiptir. 1900’lü yılların başlarında yapılan bir antlaşma ile 40 kadar ülkenin adada yerleşim kurmasına hak tanınmıştır. Günümüzde bu hakkı yalnızca Norveç ve Rusya kullanırken, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan Spitsbergen Anlaşması ile Türk vatandaşlara da bu hak verilmiştir.

Svalbard Adası’nın en dikkat çeken özelliklerinden biri de insan cesedinin Dünya üzerinde hemen hemen hiç bozulmadan kaldığı nadir yerlerden biri olmasıdır. Bu yüzden Svalbard Adası’nda ölmek yasa dışı kabul edilir.

SVALBARD ADASI’NA NASIL GİDİLİR?

Norveç'in resmi sitesinde bu bölgeye gitmek için çoklu vize almanın gerektiği belirtiliyor ve şu bilgi bulunuyor:

"Vizenize başvururken 2 veya daha fazla giriş için başvurmanız önemlidir. Bu, Svalbard'ın Norveç'in bir parçası olmasına rağmen Schengen bölgesinin bir parçası olmaması nedeniyle gereklidir. Schengen bölgesine girmek için vizeye ihtiyacınız varsa, Svalbard ziyaretiniz sona erdiğinde Norveç'e / Schengen bölgesine geri dönmek için de vizeye sahip olmanız gerekir."

GEREKLİ BELGELER NELER?

Oturum koşulları için verilen bilgiler şöyle:

- Yabancıların Svalbard'a seyahat etmek için Norveç yetkililerinden vize veya çalışma ve oturma izni almasına gerek yoktur. Ancak, Schengen Bölgesi için vize gereksinimi olan yabancı vatandaşların anakara Norveç üzerinden Svalbard'a gidip gelirken Schengen vizesine sahip olması gerekir. Svalbard'da kaldıktan sonra Schengen Bölgesi'ne (anakara Norveç) geri dönebilmeniz için çift girişli vize aldığınızdan emin olmanız önemlidir.

- İşiniz yoksa konut edinmek zordur. Norveç devleti, Svalbard'daki neredeyse tüm araziye sahiptir ve pratikte kendi evinizi inşa etmek için bir arsa satın almak mümkün değildir. Bazı özel konutlar kiralık arazilere inşa edilmiştir. Bu konutlar özel kişilere satılmış veya kiralanmıştır. Konut fiyatları çok yüksektir.

- Bu nedenle, takımadalara gelmeyi planlayanlara gelmeden önce iş ve konut edinmeleri tavsiye edilir. Ayrıca, ada valisinin de oturum için onay vermesi gerekiyor.

Kaynak:ekoltv.com.tr