Ötanazi ne demek? Ötenazi nasıl olur, yasal mı, hangi ülkelerde yasal?

Ötanazi kelimesi zaman zaman yer aldığı haberlerle gündeme geliyor. Hakkında karşıt görüşlerin bulunduğu ötenazi sosyal medyanın da sıkça tartıştığı konular arasında yer alıyor. Peki, Ötanazi ne demek? Ötenazi nasıl olur, yasal mı, hangi ülkelerde yasal? İşte konuya dair merak edilen soruların yanıtları…
Ötanazi ne demek? Ötenazi nasıl olur, yasal mı, hangi ülkelerde yasal?

Ötanazi ne demek?” “Ötenazi nasıl olur, yasal mı, hangi ülkelerde yasal?” gibi sorular dönem dönem gündeme geliyor. Hem dini hem de insani haklar yüzünden tartışma konusu olan ötanazi hakkında bilinmesi gereken temel bilgileri bir araya getirdik…


ÖTANAZİ NE DEMEK?


Ötanazi bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak olarak belirtiliyor.


ÖTENAZİ NASIL OLUR?


Ötanazi uygulaması bu üçü dışında farklı formlarda da olabilir; örneğin pasif ötanaziye kişinin tedavi edilebilecek ama ölümcül bir bulaşıcı hastalığının tedavi edilmeyerek kişinin, pasif olarak, ölümüne yol açılması dahildir.


ÖTENAZİ YASAL MI, HANGİ ÜLKELERDE YASAL?


Ötanazinin farklı tipleri farklı yasal uygulamalara tabidir. Pasif ötanazi genelde birçok ülkede, farklı koşullar altında yasalken, aktif ötanazi çoğu ülkede yasaktır. Genellikle ötanazi başlığı altında tartışılan hekim destekli intihar (physician assisted suicide) genel olarak yasa dışı olmakla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington, Oregon, Montana ve Vermont eyaletlerinde yasaldır.


Aktif ötanazi Türkiye'de yasal değildir. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılır. Bazı ülkelerde ötanazi yasal olmasa da ötanazi faili cezaya çarptırılmaz.