Muharrem ayı ne zaman bitiyor 2024? Aşure ne zamana kadar yapılabilir?
Aşure günü milyonlarca kişi çeşit çeşit malzemelerle tatlılarını yaptı. Buğday, fasulye, nohut, kuruyemiş ve meyvelerle pişirilen tatlılar birlik, beraberlik ve paylaşmanın temsili olan bu özel günde ağızları da yürekleri de tatlandırdı. Muharrem ayının 10. gününde yapılan aşure tatlısını henüz yapamayanlar ise şimdi ne zamana kadar yapılacağını öğrenerek ocak başına geçmenin planını yapıyor…
MUHARREM AYI NE ZAMAN BİTİYOR 2024?
Bu yıl 7 Temmuz Pazar günü başlayan Muharrem ayı 4 Ağustos Pazar günü sona eriyor. 5 Ağustos Pazartesi günü ise Hicri takvimde Safer ayı başlıyor.
AŞURE NE ZAMANA KADAR YAPILABİLİR?
Aşure tatlısı, Muharrem ayının 10. Gününde idrak edilen Aşure gününde yapılıyor. Ancak aşurenin yapımı tüm Muharrem ayı boyunca devam ediyor. Yani aşure yapmak isteyenlerin 4 Ağustos Pazar gününe kadar vakti var.
2 KİŞİLİK AŞURE TARİFİ MALZEMELERİ
1 avuç kuru incir
1 avuç kuru kayısı
1 avuç kuru üzüm
Sıcak su
1 litre sıcak su
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış fasulye
1 yemek kaşığı pirinç
Yarım çay bardağı karanfil suyu
1 su bardağı sıcak süt
1’er fiske tuz, karabiber
Yarım su bardağı fındık
AZ MALZEMELİ AŞURE YAPILIŞI
Aşurelik buğday (Yarma), nohut ve kuru fasulyeyi akşamda ıslatın. Sabaha kadar şişen malzemeleri düdüklü tencerede yumuşayana kadar pişirin. (Her düdüklü tencerenin pişirme süresi farklı olacağından, normal yemek pişirme süresi aşure için de yeterli olacaktır. Bu nedenle kendi pişirme süresini baz alın.)
Az malzemeli aşure tarifine başlarken ilk olarak kuru meyvelerin hazırlanması gerekiyor. Bu nedenle incir ve kayısıları küçük küçük doğrayın. Üzüm, doğranmış incir ve kayısıları derin kâseye alarak üzerine sıcak su ekleyin ve beklemeye alın.
Karanfil suyu elde etmek için de 1 çay kaşığı karanfili yarım çay bardağı sıcak suda 10 dakika kadar kaynatıp süzün.
Geceden ıslanmış buğdayları geniş bir tencerenin içine alıp su ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra süzüp suyunu dökün ve bu işlemi iki defa tekrarlayın. Böylelikle buğdaydan çıkan bulanık su aşurenin rengini bozmayacak, tatlı daha canlı bir renge sahip olacaktır.
Buğdayların suyunu iki defa döktükten sonra yeniden su ekleyin ve yaklaşık 50 dakika kaynatın. Buğdaylar kaynadıkça suyu eksilecektir, bu nedenle kontrollü olarak su eklemeyi unutmayın.
Buğdaylar yumuşadıktan sonra haşlanmış nohut, kuru fasulye, pirinç ve suda bekleyen meyveleri ekleyin.
Aşureyi bu şekilde 15 dakika daha kaynatın.
15 dakikanın sonunda tencereye süt, karanfil suyu, toz şeker ve fındığı ilave ederek karıştırın.
Son olarak tuz ve karabiberi de ekleyerek 15-20 dakika daha kaynamaya bırakın.
Hazırladığınız aşureyi sıcakken kaselere pay edin. İlk sıcağı çıktıktan sonra ceviz, fıstık, nar ve tarçın gibi isteğinize bağlı malzemelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.