İskilip Dolması nasıl yapılır, malzemeler neler? 6-8 kişilik İskilip Dolması tarifi
Çorum yöresinin en meşhur yemeklerinin başında İskilip Dolması gelmektedir. Oldukça görkemli bir yemek olan İskilip Dolması, yapımı da meşakkatli bir yemektedir. İç pilav, et ve kuyruk yağıyla büyük kazanlarda pişirilen bu yemek, özellikle düğünlerde, bayramlarda tercih edilir. Peki, İskilip Dolması nasıl yapılır, malzemeler neler? İşte, 6-8 kişilik İskilip Dolması tarifi…
Yayınlanma:

İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle Çorum iline ait özel bir yemek olan İskilip Dolması’nın tarifini sizin için derledik. Ustalık isteyen bir yemek olduğu için oldukça özen gösterilerek dikkatli bir şekilde pişirilmelidir. Peki, İskilip Dolması nasıl yapılır, malzemeler neler? İşte tam kıvamında, lokum gibi etli ve tane tane pilavlı 6-8 kişilik İskilip Dolması tarifi…
İSKİLİP DOLMASI NASIL YAPILIR, MALZEMELER NELER? (6-8 KİŞİLİK)
İskilip Dolması için malzemeler:
- 1 kg akçeltik pirinci
- 250 gr tereyağı
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- 3 orta boy ince doğranmış soğan
- Tuz
- Karabiber
- Kemikli kuzu Eti
- 50 gr tereyağı
- 2 bütün soğan
- Karabiber
- Tuz
- Etin üstünü geçecek kadar sıcak su
- Sac ayağı
- Büyük bir tencere
- Kumaştan torba
İskilip Dolması tarifi:
- Pirinci sıcak tuzlu suda en az yarım saat ıslatın.
- Soğanları 250 gram tereyağı ve bir çay bardağı sıvı yağda kızartın.
- Bire bir ölçü olacak şekilde soğanların üstüne su ekleyin.
- Su kaynadıktan 1-2 dakika sonra birkaç defa iyice soğuk suyla yıkadığınız pirinçleri ekleyin.
- Pilav suyu kaynadıktan sonra altını kısıp suyunu çekene kadar pişirin. Pişen pilavı soğuması için tepsiye dökün.
- Etleri tereyağında rengi dönene kadar hafif kavurun. Ardından üzerine aşacak kadar sıcak suyu, iki tüm soğanı, tuz ve karabiberi ekleyin. Sac ayağını yerleştirin.
- İyice soğuyan pilavı bez torbaya yerleştirip ağzını iple bağlayın.
- Sac ayağının üstüne büyük bir tabak veya tepsi yerleştirin. (Kenardan hava çıkacak kadar boşluk kalsın.)
- Onun üstüne torbayı yerleştirin. Torba kesinlikle tencerenin kenarına değmesin. En üstüne fırın kağıdını yerleştirin.
- Kapağını kapattıktan sonra kenarına bir parmak boşluk kalacak şekilde hamuru sıvayın.
- Kapağın üstüne ağırlık yerleştirin. Hamur sıvayıp da açık bıraktığınız boşluktan buhar çıkmaya başlayınca tencerenin altını kısın.
- 3,5 saat sonra pilavın ve etin pişip pişmediğini kontrol edin. Pilavı tabağa alıp üzerine et suyu gezdirin ve üstüne eti koyun.
- Afiyet olsun.
Kaynak:ekoltv.com.tr
Yaşam