İnfaz düzenlemesi ile genel af yerine kısmi af mı çıkacak? Kısmi af nedir ve kimleri kapsıyor? İşte 10. Yargı Paketi içeriği
Cezaevi düzenlemeleri ve infaz yasası konusunda yaşanan son gelişmeler, cezaevindeki mahkumlar ve yakınlarını yakından ilgilendiriyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son açıklamalarında "kısmi af" konusunda önemli ipuçları verdi. Tunç, cezaevlerinde Kovid yasasından faydalanamayanların düzenleme ile hak sahibi olabileceğini belirtti ve TBMM’ye bu konuda eşitlik ilkesi doğrultusunda bir düzenleme yapılabileceği sinyali verdi. Peki, genel af yerine kısmi af mı yapılacak? Kısmi af kimleri kapsar, 10. Yargı Paketi’nin içeriği nedir? İşte detaylar…
KISMİ AF MI ÇIKACAK?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti kongresinde katıldığı bir TV yayınında, basına yansıyan "kısmi af" düzenlemesi iddialarına açıklık getirdi. Tunç, Kovid yasası olarak bilinen ve 31 Temmuz 2023 itibarıyla cezası kesinleşmiş olanların yararlandığı düzenlemeden, o dönemde cezası kesinleşmemiş olanların da yararlanabileceğini belirtti. Bu düzenlemenin TBMM takdirine sunulacağı ve eşitlik ilkesi çerçevesinde yapılabileceği vurgulandı, ancak bu düzenlemenin bir af değil, yalnızca mevcut yasaların kapsamını genişleten bir adım olacağı ifade edildi.
10. YARGI PAKETİ KAPSAMI NE?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 10. Yargı Paketi ile ilgili olarak hazırlıkların devam ettiğini ve bu pakette ceza adaletini daha etkin hale getirecek düzenlemeler olacağını açıkladı. Özellikle toplumun huzur ve sükununu bozan suçlarla mücadelede önemli adımlar atılacağı ve ceza adaletindeki bazı düzenlemelerin daha etkili hale getirileceği belirtildi. Ayrıca, 9. Yargı Paketi'ndeki mevcut düzenlemelerin yanı sıra, 10. Yargı Paketi’nde de ceza adalet sistemine dair taslakların yer aldığı ve özellikle 2 yılın altındaki suçlar için cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılacağı ifade edildi.
AK PARTİ, 4. YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ İÇİN HAZIRLIK BAŞLATTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi, 2025-2029 yılları arasında uygulanacak düzenlemeleri kapsıyor. Bu belge, 5 amaç, 45 hedef ve 264 faaliyeti içermekte ve AK Parti milletvekilleri, belgeye ilişkin ilk yargı paketini hazırlamak için çalışmalara başladı. Belge, cezasızlık algısını ortadan kaldırmak için çeşitli düzenlemeler öngörüyor. Ayrıca, 2 yıl ve altında ceza gerektiren suçlar için cezaevinde geçirilen sürelerin belirli bir süreyle sınırlı olmasına yönelik yeni düzenlemeler de bu paket kapsamında yer alacak. Çalışmalar tamamlandıktan sonra, hazırlanan ilk yargı paketi TBMM Başkanlığı’na sunulacak ve yasal düzenlemeler, Adalet Komisyonu'nda görüşülüp TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.