Hermes ne demek ne anlama geliyor? Mitolojide Hermes ne tanrısıdır?

Hermes, mitolojilerde yer alan tanrılardan biri olarak biliniyor. Ancak son günlerde gündeme gelen bir olay bu kelimenin anlamına olan merakı artırdı. İzmir’de ikinci el kitap satan bir sahaf, dünyaca ünlü Fransız lüks moda markasına karşı verdiği isim mücadelesini kazandı. Olayın medyada geniş bir yer almasının ardından “Hermes ne demek?” “Mitolojide Hermes ne tanrısıdır?” soruları da internette sıkça araştırılmaya başlandı…
Hermes ne demek ne anlama geliyor? Mitolojide Hermes ne tanrısıdır?

Mitolojide hızıyla ve zekasıyla dikkat çeken Hermes, Fransız lüks moda markasının da adı. Türkiye’de ilgi gören markanın ürünleri oldukça yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor. Diğer yandan “Hermes Sahaf” İzmir’de 2008 yılından bu yana ikinci el kitap satışı yapıyor. İki işletme arasında isimden kaynaklanan hukuk savaşı İzmirli esnafın lehine sonuçlandı. Peki, Hermes ne demek ne anlama geliyor? Mitolojide Hermes ne tanrısıdır? İşte mitolojik tanrı hakkında merak edilen detaylar…


HERMES NE DEMEK?


Hermes, Yunancada "Hermes Trimegustus" (üç kere kutsanmış hermes) anlamına gelmektedir. Zeus ve Maia'nın oğludur. Zeus'un habercisidir. Tanrıların en kurnazı sayılır, tanrıların en hızlısıdır. Bir de Caduceus adında büyülü bir altın değnek taşır. Gigantlar arasındaki karşıtı Hippolytos'dur.



HERMES NE TANRISIDIR?


Üstün nitelikleri olan Hermes, efsaneye göre daha bir günlükken ayağa kalkar, beşiğinden çıkar, kaplumbağa kabuğundan yaptığı bir liri çalıp ondan çıkan seslerle eğlenir. Bir gün kırlarda dolaşırken tanrı Apollon'un koruması altındaki inekleri çalar. Apollon olayı öğrenince çok kızar; cezalandırılması için Hermes'i kolundan tutup Zeus'a götürür. Ne var ki, Hermes'in lirinden çıkan sesler Zeus'u ve Apollon'u büyüler. Zeus, cezalandıracağı yerde Hermes'e kanatlı bir başlıkla bir çift ayakkabı vererek onu tanrıların habercisi yapar. Haberci Hermes ölülerin ruhlarını yeraltına götürür; çobanlarla, yolunu şaşıran yolculara kılavuzluk eder. Yaşlı Kral Priamos'u, Hektor'un ölüsünü almak için Aşil'in barınağına götüren de odur. Ayrıca Odysseus'a Moly isimli bir bitkiyi vererek Kirke'nin tuzağından kurtaran da odur.

Hermes'in İo efsanesinde de önemli bir görev üstlendiği görülür. Zeus, sevgilisi su perisi İo'yu kıskanç karısı Hera'dan kurtarmak için, onu ineğe dönüştürür. Hera ineği armağan olarak ister ve alır. Kocasının kendisini aldattığından kuşkulandığı için, başına da bekçi olarak 100 gözlü canavar Argos'u diker. Argos uyurken bile birkaç gözü açık kaldığından, her şeyi görür. Bu yüzden ona yanaşmak çok tehlikelidir. İo'nun kurtarılması için Zeus, Hermes'i görevlendirir. Hermes canavarın yanına oturarak eline lirini alıp tatlı tatlı çalmaya başlar. Bu hoş müzikle Argos Panoptis'un gözlerinin tümü ağır ağır kapanır, giderek derin bir uykuya dalar. Hermes de uyuyan canavarın kafasını keser.


Çevik haberci Hermes tüm atletlerin koruyucusu olduğu gibi akıllı ve kurnaz olduğu için hırsızların, kumarbazların ve tüccarların da koruyucusudur. Liri, kavalı, notaları, astronomiyi, ölçü birimlerini ve sporu icat etmiştir. Hermes mitolojistlerce eril öğenin temsilcisi olarak kabul edilir.


FARKLI MİTOLOJİLERDE HERMES


Hermes Roma mitolojisinde Merkür olarak anılır. Güneş'e en yakın gezegene onun adı verilmiştir. Hermes'in aslen Mısır mitolojisindeki Thot olduğu iddia edilmektedir. Bazı düşünürler Hermes'in İslam mitolojisindeki İdris olduğu kanaatindedirler. Hermes veya İdris geleneği Babil, Mısır ve Yunan düşüncelerinin temeli olmakla birlikte İslam düşüncesinin de temelini oluşturan yabancı kaynaklardan sayılır.