Coca-Cola ürünlerinde yüksek klorat tespit edildi! Klorat nedir, zararlı mı? Klorat zehirli mi, nelerde bulunur?

Belçika, Almanya, Fransa, Lüksemburg, Hollanda ve İngiltere’de; Coca-Cola, Fuse Tea, Sprite, Tropico, inute Maid, Royal Bliss ve Nalu markaları toplatılıyor. Tüketicilere, bu markalarında ürünlerinde aşırı klorat tespit edildiği ve tüketmemeleri konusunda uyarı yapıldı. Ürünlerin, satış noktalarına iade edilebileceği duyuruldu. Yaşanan gelişmeden sonra, “Klorat nedir, zararlı mı?” şeklinde aramalar başladı. İşte, kloratın insan sağlığına zararları…
COCA-COLA ÜRÜNLERİNDE YÜKSEK KLORAT TESPİT EDİLDİ
BELÇİKA Federal Gıda Zinciri Güvenliği Ajansı (FASFC) tarafından yapılan açıklamada; 328 GE-338 GE arasındaki üretim kodlarına sahip Coca-Cola, Fanta, Sprite, Fuse Tea, Nalu, Minute Maid, Tropico ve Royal Bliss markalarına ait kutu ve cam şişelerdeki içeceklerin yanında, bu ürünlerin çeşitli türlerinin de geri çağrıldığı bildirildi. Tüketicilere söz konusu ürünleri tüketmemeleri konusunda uyarı yapıldı ve ürünlerin satış noktalarına iade edilebileceği bilgisi paylaşıldı. Ürünler, Belçika, Hollanda, İngiltere, Almanya, Fransa ve Lüksemburg’a gönderildi.
Coca-Cola Europacific Partners Almanya’dan yapılan açıklamada şirket yetkilileri, “Almanya’da piyasaya sunulan hiçbir ürün geri çağırma kapsamına girmemektedir. Belçika’dan Almanya’ya getirilen ürünler sadece başka ülkelere ihraç edilmek üzere taşınmıştır” ifadelerini kullandı.
Belçika basın ajansı Belga’nın aktardığına göre, Coca-Cola’nın Gent tesisinde 23 Kasım ile 3 Aralık tarihleri arasında üretilen bazı ürünler geri çağrıldı.
Bu ürünlerin detaylı listesi, Coca-Cola’nın resmi internet sitesinde yayımlandı. Geri çağrılan ürünleri, üretim kodlarıyla ayırt edebilirsiniz.
Üretim kodları 328 GE ile 338 GE arasında olan ürünler riskli kategorisinde bulunuyor. Bu kodlar, teneke kutuların alt kısmında ya da cam şişelerin boyun kısmında bulunuyor.
KLORAT NEDİR, ZARARLI MI?
ClO3− formüllü, kimyasal bir kök olan klorati bileşiklerinde her zaman bir adet elektron alır. Genellikle klorik asitin tuzu olarak bilinen klorat, geçmişte birçok patlayıcı ve havai fişekte kullanılmıştır. Günümüzde ise yerini perklorata bırakmıştır. Molekülleri, organik bileşikleri kolayca oksitlediği için kimyasal olarak zararlı bir maddedir.
KLORATIN İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI NELER?
Klorat, hemoglobin oksidasyonuna neden olur. Yani, hemoglobini methemoglobine çevirerek oksijen taşıma kapasitesini düşürür. Bu durum ise ‘methemoglobinemi’ adındaki bir rahatsızlığa neden olur. Dokularda oksijen eksikliği görülür.
Klorat, kırmızı kan hücrelerine de zarar verir. Bu da kansızlık riskini artırır.
Böbreklerde birikerek böbrek fonksiyonlarını bozabilir ve yüksek doz, böbrek yetmezliğine sebebiyet verebilir.
Karaciğerde de oksidatif strese neden olarak hücresel hasara yol açabilir.
Coca-Cola yüzlerce ürününü geri çağırdı! O kod varsa içmeyin
Klorat ağız yoluyla alındığında, mide rahatsızlıklarına, kusmaya, mide bulantısına ve karın ağrısına neden olabilir.
Aşırı klorat, bağ ağrısı, zihinsel bulanıklık ve baş dönmesine sebep olabilir.
Uzun vadeli klorat maruziyeti ise kanser riskini artırabilir. Özellikle içme suyunda yüksek klorat seviyesi, risk taşır.
Bu maddeyle doğrudan temas, ciltte tahrişe, yanmaya ve kızarıklığa neden olabilir. Gözle teması halinde ise ciddi tahriş oluşturabilir.