BELGRAD ORMANI NEREDE, NASIL GİDİLİR? Belgrad Ormanı’nın özellikleri nelerdir?

Belgrad Ormanı hakkındaki detaylar bugün pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Zira peyzaj mimarı Ece Gürel Belgrad Ormanı’na yürüyüşe gittikten sonra bir daha haber alınamadı. Genç kadının ailesi kendisine ulaşamayınca durumu güvenlik güçlerine bildirdi ve gece saatleri itibariyle arama kurtarma çalışmaları başladı. Genç kadının kayıplara karışmasının ardından en son görüldüğü yer olan Belgrad Ormanı dikkatleri üzerine çekti…
BELGRAD ORMANI NEREDE, NASIL GİDİLİR? Belgrad Ormanı’nın özellikleri nelerdir?

İstanbul’da yaşayan peyzaj mimarı Ece Gürel eşine Belgrad Ormanı’na gideceğini söyleyerek evden çıktı ancak bir daha geri dönmedi. Genç kadının en son arkadaşına kaybolduğunu söylemesi ve ormandaki göletin fotoğrafını atması üzerine bölgede arama çalışmaları hız kazandı. Peki, Belgrad Ormanı nerede, nasıl gidilir? Belgrad Ormanı’nın özellikleri nedir? İşte yanıtı…

belgrad-ormani-b.jpg

BELGRAD ORMANI NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Belgrad Ormanı, Çatalca Yarımadası'nın en doğu ucunda, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer almaktadır. Doğusunda İstanbul Boğazı, kuzeyinde ise Karadeniz doğal sınırlarıdır. Mülki sınırlarına bakıldığında Sarıyer ve Eyüpsultan ilçeleri arasında yayılım gösterdiği görülmektedir. İdari olarak İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün görev alanı içinde kalmaktadır.

belgrad-ormani-c.jpg

Orman sınırlarına bakıldığında 5,442 hektarlık arazi, kuzeyde Virankule ve Arapdere meşe baltalıkları; doğuda yine Virankule serisinin bir bölümü ile Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy yerleşimi ve Bilezikçi Çiftliği; güneyde Fatih Ormanı ve Eyüp ilçesine bağlı Kemerburgaz yerleşimi; batıdaysa Arapdere serisinin devamı ve Kemerburgaz-Ağaçlı sırt yolu ile sınırlandırılmış durumdadır.

belgrad-ormani-d.jpg

Şehir merkezine uzaklığı göz önüne alındığında Çayırbaşı'na 5, Büyükdere'ye 6, Taksim'e ise yaklaşık 20 kilometre mesafededir. Ormana ulaşım iki önemli aks üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bunlardan ilk olan Taksim-Sarıyer-Kilyos hattı, ormana çeşitli yönlerden yan yollarda bağlanmıştır. Bahçeköy-Kilyos ve Gümüşdere-Ayazma yolları da birinci aksın ormanın kuzeyine ulaşımı sağlayan önemli bağlantılarıdır. Şehir merkezinden en hızlı ulaşım da Çayırbaşı-Bahçeköy ve Fatih Ormanı-Bahçeköy yollarından sağlanır. İkinci önemli ulaşım aksı ise Alibeyköy-Kemerburgaz-Terkos hattıdır. Bu aksın ise Kemerburgaz-Bahçeköy ve Kemerburgaz-Kurtkemeri olmak üzere iki önemli bağlantısı vardır.

belgrad-ormani-e.jpg

BELGRAD ORMANI’NIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Orman adını, Kanuni Sultan Süleyman'ın Sırbistan seferi dönüşü beraberinde getirdiği Belgradlıların yerleştirildiği Belgrad köyünden almaktadır. Köy sakinlerinin su kaynaklarını kirlettiği anlaşılınca padişah buyruğuyla köy taşınmış; bu tarihten sonra ormanın ve barındırdığı su kaynaklarının korunması için ilk kez resmî önlemler alınmıştır.

belgrad-ormani-g.jpg

Denizden yüksekliği fazla olmamasına karşın yoğun yağış alan bir bölge olan Belgrad Ormanı, Orta Avrupa ve Akdeniz iklimleri arasında geçiş özelliği göstermektedir. Ormanın bu niteliği, farklı bitki türlerinin aynı alanda iç içe büyümesine olanak sağlamaktadır. Ormanın bitki varlığı genel olarak kışın yaprağını döken ağaç ve çalılardan oluşmaktadır. Sapsız meşe, ormandaki baskın ağaç türüdür.

belgrad-ormani-f.jpg

Belgrad Ormanı, İstanbul ve çevresinde canlı varlığı açısından da önemli bir bölgedir. Çok sayıda kuş, sürüngen ve memelinin doğal yaşama ortamıdır. Ormana yönelik koruma tedbirleri ve hayvanlar için koyulan av yasaklarıyla, tehlikede olan türler burada rahatça üreme olanağı bulabilmektedir.

belgrad-ormani-h.jpg

Su varlığı bakımından da oldukça zengin bir coğrafyası olan Belgrad Ormanları, irili ufaklı pek çok akarsuya ev sahipliği yapmaktadır. Bu akarsulardan bazılarının önüne Osmanlı döneminde bentler kurulmuştur. Orman sınırları içinde farklı noktalara dağılmış toplam 6 adet tarihî bent bulunmaktadır.

Günümüzde İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün idari sınırları içinde kalan Belgrad Ormanı, 1956 yılında bir mesire ve piknik alanı olarak düzenlenerek halka açılmış ve İstanbulluların kullanımına sunulmuştur.

Kaynak:ekoltv.com.tr