Kış günlerinde hastalanmaya başlandığı hissedildiğinde genellikle ilk tüketilen çay ıhlamur olur. Halk arasında insan sağlığına yararı ile bilinen ıhlamur, kendine has tadıyla severek tüketilen bir çaydır. Ancak ıhlamur demlerken faydasından yararlanabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Peki ıhlamuru nasıl demlemeliyiz?
IHLAMURU DEMLERKEN YAPILAN HATALAR
Ihlamuru demlerken bazı kişiler cam demliklerin içine koydukları kaynar suyun içerisine ıhlamuru ekleyerek demlenmesini bekliyor. Ancak ıhlamurun demlenmesi ve tüm sağlıklı içeriğinin suya geçebilmesi için kaynamaya devam eden bir su içerisinde demlenmesi gerekiyor. Bu nedenle ocakta demlenmesi gereken ıhlamurun metal ya da porselen bir demlikte pişirilmesi de önem taşıyor.
Ihlamurun demlenmesinde yapılan diğer bir hata ise ıhlamurun sadece birkaç dakika içerisinde yüksek ateşte demlenmesi. Ihlamurun sahip olduğu sağlıklı bileşenleri suya bırakması için kısık ateşte uzun süre demlenmesi gerekiyor.
IHLAMURU NASIL DEMLEMELİYİZ?
Ihlamur demlemek için ilk olarak bir cezve ya da demlik içerisine 1 yemek kaşığı kurutulmuş ıhlamuru koyun ve üzerine 1 su bardağından az fazla su ekleyin. Ardından ıhlamuru ocağa koyun ve altını kısarak yaklaşık 12-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Sürenin sonunda ıhlamur hazır olacaktır. Ihlamurun içerisine dilerseniz limon sıkabilir ve bir tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz. bu iki sağlıklı besini eklemek ıhlamurun faydalarını katlayacaktır.