Canan Karatay, Türkiye’ye ithal edilen kaju ve Brezilya cevizinin sağlık açısından tehdit oluşturabileceğini belirtti. Bu kuruyemişlerin depolarda uzun süre muhafaza edilmesi için bromür gazı gibi endüstriyel maddelerin kullanıldığını ifade etti. Karatay, bromür gazının solunmasının zehirlenmeye yol açabileceğini ve cilt, göz ile akciğerlerde kalıcı hasarlara neden olabileceğini vurguladı. Bu nedenle kaju ve Brezilya cevizinin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
FINDIK VE FISTIK VARKEN KAJUYA İHTİYAÇ YOK
Canan Karatay, hayatı boyunca kaju yemediğini ve tercih etmeyeceğini belirtti. Türkiye’nin doğal ürünleri olan fındık ve fıstığın, kajuya kıyasla çok daha sağlıklı olduğunu dile getirdi. Anavatanı Brezilya ve Hindistan olan kajunun, yüksek kalorili yapısıyla kilo alımına yol açabileceğini ve alerjik reaksiyonları tetikleyebileceğini ifade etti. Özellikle fıstık alerjisi olan kişilerin bu üründen uzak durması gerektiğini hatırlattı.
KAJU VE TÜKETİMİN DİĞER RİSKLERİ
Karatay, kajunun aşırı tüketilmesinin cilt sorunlarına ve sivilce oluşumuna neden olabileceğini söyledi. Ayrıca, ameliyat olacak hastaların bu kuruyemişi operasyondan en az üç hafta önce tüketmemesi gerektiğini belirtti. İçerdiği yüksek şeker oranının, kan şekerini hızla yükseltebileceği ve yüksek tansiyon hastaları için risk oluşturabileceği de Karatay’ın dikkat çektiği önemli noktalardan biri.