Tatilde doyasıya denizin veya havuzun tadını çıkarmak isteyenlerin karşılaşabileceği en büyük sorunlardan biri güneş yanıklarıdır. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, güneş yanıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Doç. Dr. Tatlıparmak, güneş yanığından şüphelenen kişiler için belirtileri şöyle sıraladı:



AĞRI VEYA ACI HİSSETMEK

"Eğer beyaz tenliyseniz, cildinizde genellikle kırmızı veya pembe olur yani renk değişimi gözlemlenmektedir. Ciltte meydana gelen soyulma veya pul pul dökülme ki bu genellikle güneş yanığı olduktan birkaç gün sonra meydana gelir. Ayrıca kabarcıklar. Güneş yanığı sonrası meydana gelen su kabarcıkları günlük yaşantıyı olumsuz etkileyeceği gibi acı da verir. Güneş yanığı oluşumlarında vücut yanık sebebi ile sıvı kaybına uğradığı için bol su tüketmek son derece önemlidir. Güneş yanığı oluşan bölgeye iltihap giderici özelliği sebebiyle papatya veya aloevera içeren ürünler kullanabilirsiniz. Güneş yanığı olan cildi iyileşene kadar güneş ışığından koruyun.

SAATLER SONRA OLUŞABİLİR

Kabarcıklar her zaman hemen ortaya çıkmaz. Güneş yanığından saatler sonra gelişebilir veya ortaya çıkması daha uzun sürebilir. Oluşan kabarcıkları yani yanık bölgenin nemlendirici veya aloevera içeren ürünler ile nemlendirmek. Güneş yanığı sonrası iyileşirken cildinizi güneşten korumak son derece önemli. Kabarcıklar iyileştikten sonra güneş kremi kullanın.



SU TOPLARINI PATLATMAK DOĞRU MU

Kesinlikle su toplayan bölgeyi patlatmayın ve kuruyan hasarlı cilt yüzeyini koparmayın. Çünkü bu kabarcıklar iyileşirken alttaki cildinizi koruma görevi görmektedir. Bu yüzeyin soyulması halinde cilt enfekte olabilir ve ciddi enfeksiyonlar görülebilir.



HER GÜN GÜNEŞ KORUYUCU KULLANIN

Güneş yanığı yaşamamak için muhakkak her gün evden çıkmadan önce giysilerle örtülmeyen tüm alanlara (Baş ve boynun ön ve arka kısımları, kulak kepçesi, ense, kollar, el ve ayaklar) cildi kaplayacak kadar güneş kremi sürdüğünüzden emin olmalısınız. Hastalarımıza SPF'si en az 15 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanmalarını öneriyoruz.

GÜN İÇİNDE KREMİ YENİLEYİN

Güneş kreminin koruyucu filtre özelliği elbette zamanla azalmaktadır. Bu nedenle kreminizi gün içinde ortalama 2 ile 4 saat aralıklarla yenilemeyi unutmayın! Ve son olarak belirtmeliyim ki “Her şiddetli güneş yanığı geçirdiğinizde, cilt hücrelerinize zarar verir ve cilt kanseri geliştirme riskinizi arttırmaktadır” Güneş kremi kullanmadan güneşe karşı korunmadan doğrudan güneş maruz kalmamaya dikkat edilmelidir."