Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın 9 Temmuz'da Türkiye saati ile 02.30'dta başlayan yörünge yolculuğunda 5'inci ve son ateşlemesi başarıyla gerçekleştirildi. 5 milyar insanın yaşadığı coğrafyalara erişme imkanı sağlayacak olan TÜRKSAT 6A yörüngesine yerleşti. Son ateşleme 5 dakika 22 saniye sürdü.

BAKAN KACIR, TÜRKSAT 6A'NIN YOLCULUĞUYLA İLGİLİ BİLGİ PAYLAŞTI

TÜRKSAT 6A'nın yolculuğuyla ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır açıklama yaptı. Bakan Kacır açıklamasında şu bilgileri paylaştı:

"Türksat 6A ile birlikte Türkiye artık kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri haline gelmiştir. TÜRKSAT 6A'nın geliştirilme süreci boyunca 23 farklı çeşitte 84 ekipmanı yerli olarak ürettik. 396 çevresel ve fonksiyonel testi kendi merkezimizde, TUSAŞ yerleşkesinde bulunan Uydu Sistemleri Entegrasyon ve test merkezinde kendi imkanlarımızla başarıyla tamamladık.

YÜZDE 80'İN ÜZERİNDE YERLİLİK ORANI

Ve nihayetinde TÜRKSAT 6A'da yüzde 80'in üzerinde bir yerlilik oranı yakaladık. TÜRKSAT 6A'nın dahil olmasıyla birlikte artık TÜRKSAT haberleşme uydularının kapsama alanı dünya nüfusunun yaklaşık 5 milyarının yaşadığı coğrafyalara erişme imkanına kavuşmuş olduk. Özellikle Hindistan, Endonezya, Malezya ve Tayland TÜRKSAT 6A ile birlikte TÜRKSAT haberleşme uydularının kapsama alanına dahil edilmiş oldu.

YÖRÜNGE TRANSFERİNİ KENDİ EKİBİMİZLE YAPTIK

TÜRKSAT 6A'da yaşadığımız ilklerden en önemlisi belki de yörünge transferlerini kendi ekiplerimizin kabiliyetleriyle yapabilmekti. Çünkü bu yetkinlik Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda geliştireceği yeni uydu ve uzay sistemlerinde, yeni projelerinde değerlendireceğimiz önemli bir kabiliyeti bize getirmiş oldu.

UYDUYA İLK KOMUTU EKİBİMİZ GÖNDERDİ

Uydumuzu 9 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye saatiyle gece 02.30'da ABD'den uzaya gönderdik. Fırlatmanın 67'inci dakikasında ekiplerimiz uydudan ilk sinyali aldılar. İlk sinyalden yaklaşık 1 saat sonra uyduya ilk komutu yine ekiplerimiz göndermiş oldular. Daha sonra yine ekiplerimiz tarafından gönderilen komutla önemli aşamalardan biri olarak kabul ettiğimiz güneş panellerinin açılışını gerçekleştirmiş olduk.

GÖREV YÖRÜNGESİ 35 BİN 786 KİLOMETRE İRTİFADA

Sonrasında geçtiğimiz günlerde 10, 12, 14 ve 16 Temmuz tarihlerinde 4 farklı ateşleme yaparak uyduyu roketten ayrıldıktan sonra hareket etmekte olduğu 300 kilometre ve 70 bin kilometre arasındaki eliptik yörüngeden adım adım nihai görev yörüngesi olan 35 bin 786 kilometrelik dairesel yörüngeye transfer ettik. İşte bu transfer işlemlerinin sonuncusuna da az önce birlikte şahitlik etmiş olduk. 5 dakika 22 saniye süren ateşlemeyle birlikte artık TÜRKSAT 6A nihai görev yörüngesi olan 35 bin 786 kilometredeki irtifadaki dairesel yörüngeye yerleşti."

BAKAN URALOĞLU DA SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da TÜRKSAT 6A'nın yolculuğuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu mesajında "TÜRKSAT 6A'nın yörünge yolculuğunda planlanan ateşlemeler sona erdi. 23.58’de başlayan ve 5.5 dakika süren 5. ve son ateşleme de başarıyla gerçekleşti. Uzay yolculuğumuzda her şey yolunda ve kontrol altında…" dedi. Bakan Uraloğlu ayrıca TÜRKSAT 6A'nın yolculuğunu gösteren bir grafik de paylaştı.