Türkiye'nin uzaydaki ikinci misyonu tamamlandı. Astronot Tuva Cihangir Atasever’in de içinde bulunduğu VSS Unity yörünge altı aracı, ABD yerel saatiyle 09.40’ta (TSİ 18.40) iniş yaptı. New Mexico’daki Spaceport tesisinden taşıyıcı uçak aracılığıyla havalanan VSS Unity yörünge altı aracının yolculuğu 1 saat 10 dakika sürdü.


90 KİLOMETRE İRTİFAYA ULAŞTI


Araç, taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin fitlik yüksekliğe erişmesinin ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaştı. Türkiye’nin ikinci astronotu Atasever’in de içinde yer aldığı VSS Unity yörünge altı aracı, ABD yerel saatiyle 09.40’ta (TSİ 18.40) süzülerek iniş yaptı. Uçağın ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesisine inmesiyle, 4 astronot ve 2 pilottan oluşan 6 kişilik Galactic 07 ekibinin bir üyesi olan Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu da sona erdi. Atasever’in araştırmacı astronot olarak bulunduğu mürettebatta, ABD’den iki, İtalya’dan da bir özel astronot yer aldı.



7 BİLİMSEL DENEY YAPILDI


Atasever, yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında, mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deney gerçekleştirdi.



UZAYDA BEYİNDEKİ KAN YAYILIMI VE OMURİLİK SIVISININ DİNAMİKLERİ İNCELENECEK


"BEACON" isimli beyin görüntüleme deneyi kapsamında Atasever, kafasına takacağı yakın kızılötesi spektroskopisi ölçüm cihazını uçuşun tüm fazlarında üzerinde taşıdı. Böylece beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamikleri incelenecek. Bu deneye ek olarak dünyayı uzak noktadan görmüş olmanın yapacağı psikolojik değişim ve dönüşümler de Atasever'den örnekler toplanarak analiz edildi.



NE KADAR RADYASYONA MARUZ KALINDIĞI TESPİT EDİLECEK


IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyiyle ne kadarlık radyasyona maruz kalındığı bilgisi elde edilecekti. Böylelikle, daha sonraki süreçlerde uzay istasyonlarına gidecek kişilerin anlık olarak ne kadar radyasyona maruz kalacağına ilişkin öngörüde bulunulabilecek.


2 FARKLI İNSÜLİN KALEMİ UZAYA TAŞINACAK


Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Axiom Space'in ortak deneyi olan Uzayda İnsülin Kalemi Testi ile özel kutu içine yerleştirilmiş 2 farklı insülin kalemi uzaya taşınacak ve bu ortamdaki doz aktarım verimliliği ilk kez test ediliyor. Böylece gelecek yıllarda Dünya yörüngesinde inşa edilecek uzay istasyonlarına diyabetli bireylerin gitmesi halinde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin etkinliğine yönelik ilk deneme gerçekleştirilmiş olacak.