2024 ABD Başkanlık Seçimleri'ni takip etmek için Washington'a geden Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener çok önemli açıklamalarda bulundu. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimleri gözlemlemek üzere bulunduğu Washington'da, elektronik oylama sistemine ilişkin gözlemlerde bulunduklarını belirtmişti. Seçim sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Yener, elektronik oylama sistemine geçiş için gerekli tüm hazırlıkların tamamlandığını duyurdu.

Gazeteci Sinan Burhan'a açıklamalarda bulunan Yener, Amerikan, Rus ve Azerbaycan seçim sistemlerini inceleyerek, elektronik oylama altyapısı üzerinde çalıştıklarını ve sistemin hayata geçirilmesi için kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından verileceğini ifade etti.

Yurt içindeki seçmenler için uygulanacak mı? YSK'dan 'elektronik oy' açıklaması Yurt içindeki seçmenler için uygulanacak mı? YSK'dan 'elektronik oy' açıklaması

TÜBİTAK'TAN DESTEK ALINDI

Yener’in açıklamalarına göre, YSK bu konuda Ankara Üniversitesi ve çeşitli bilim insanları ile iş birliği içinde çalıştı. TÜBİTAK ve diğer bilişim kurumlarından teknik destek alınarak, elektronik oylama sistemi için kapsamlı bir araştırma-geliştirme (ARGE) süreci yürütüldü. Ankara Üniversitesi’nde yürütülen çalışmalarla sistemin teknik altyapısı büyük ölçüde hazır hale getirildi.

DEĞİŞİME AYAK UYDURMEK İSTİYORUZ

Yener, Türkiye’nin seçim sisteminde devrim niteliğinde bir değişikliğin eşiğinde olduğuna dikkat çekerek, “Teknoloji en üst düzeyde kullanılıyor, biz de bu değişim ve gelişime ayak uydurmak istiyoruz” dedi. Elektronik oylama sistemine geçiş, seçim güvenliği, oy sayım süresinin kısaltılması ve oylama sürecinin daha şeffaf hale getirilmesi gibi avantajlar sağlayabilir.

ELEKTRONİK OYLAMAYA NE ZAMAN GEÇİLECEK? 

YSK Başkanı Yener'in açıklamaları sonrası gözler TBMM’nin vereceği karara çevrildi. Elektronik oylama sisteminin ne zaman uygulamaya geçeceği ve hangi seçimlerde kullanılacağı, TBMM’nin yapacağı yasal düzenlemelere bağlı olacak. 

ELEKTRONİK OYLAMA SİSTEMİ NEDİR?

Elektronik seçim, halkın yaptığı seçimin elektronik aygıtlarla toplanıp, değerlendirilmesi işlemidir. Elektronik oylama kiosklarla, Internet telefonu ile, delikli kartlarla ve optik oy pusulaları ile yapılabilir. Elektronik seçim sistemleri 1960 lardan beri kullanılmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi