‘’Telefonu şarja tak, dolaptan kola al’'... Robotlar, yapay zeka Google Gemini ile akıllanıyor

Robotları eğitmek için Gemini yapay zekâsını kullanan Google, 50’den fazla komutla yüzde 90 başarı sağlayan yetenekler ekliyor. Ev veya işteki robotlar, sahibinin emirlerini yerine getirirken, ihtiyaçlara yönelik akıllıca sunduğu önerilerle alkış topluyor.
‘’Telefonu şarja tak, dolaptan kola al’'... Robotlar, yapay zeka Google Gemini ile akıllanıyor

Yıllardır gelişen robot teknolojileri, yapay zekâ sayesinde artık daha da akıllanıyor. Bu alanda önemli girişimleri bulunan Google, kendi yapay zekâ modeli Gemini ile robotları daha akıllı hale getiriyor.

Daha iyi gezinti yapabilmelerinin yanı sıra görevleri başarıyla tamamlayabilmeleri için bazı robotlar, Gemini yapay zekâsından güç alıyor. DeepMind Robotics ekibi, doğal dil komutlarını kullanarak RT-2 robotlarıyla etkileşime geçmeyi artırıyor. Bu kapsamda Gemini 1.5 Pro yapay zekâ modelinin robotlar üzerinde nasıl kullanıldığı da açıklandı.

GEMINI 1.5 PRO ROBOTLARI AKILLANDIRIYOR

Teknoloji, ev ya da ofis gibi belirlenmiş bir alanın videolar çekip, Gemini 1.5 Pro'yu kullanarak robotun çevresi hakkında bilgi edinmesi üzere videoyu izlemesini sağlıyor. Bu videoyu izleyen robotlar bulunduğu alanı tanıyor ve bu kullanıcı tarafından verilen emirleri akıllı önerilerle cevaplıyor.

Örneğin bir kullanıcı, cep telefonu gösterip ‘’nerede şarj edebilirim?’’ sorusunu sorduğunda robot, kullanıcı bir elektrik prizine yönlendiriyor. 

Gemini ile akıllanan bu robot, 9.000 metre kareden fazla bir çalışma alanında 50’den fazla kullanıcı komutuyla yüzde 90’a kadar başarı oranı sağlayabiliyor. 

Araştırmacılar ayrıca Gemini 1.5 Pro destekli robotların, navigasyon dışındaki komutları nasıl yerine getirebildiklerini de buldu.

Örneğin masasında çok sayıda kola kutusu olan bir kullanıcı robota en sevdiği içeceğin olup olmadığını sorduğunda, Gemini ile desteklenen robotun buzdolabına gitmeyi ve kola olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini söylüyor. 

Robotların yapay zeka ile birleşerek ortaya koyduğu bu performans, geleceğin teknolojisine de ışık tutuyor.