Robot intihar etti, yapay zeka reddetti
OKAN GÜLEŞ- ÖZEL HABER/ EKOL TV
Robot teknolojisi günden güne gelişirken, artık hayatın bir parçası haline geldi. Her ne kadar Türkiye’de yaygın olmasa da, dünyanın dört bir yanında robotlar artık pek çok işte kullanılmaya başlandı.
Güney Kore ise bu alanda en çok konuşulan ülkelerden biri. Ancak yakın zamanda Kore’de ilginç bir olay yaşandı. The Telegraph’ın haberine göre Kore’de ilk idari memur olarak görev yapan bir robotun, kendini merdivenlerden aşağıya atarak tepkisiz kaldığı bildirildi. Bu, ülkedeki ilk robot intiharı olarak da gündem oldu. Peki işin aslı gerçekten de böyle mi? Robotların intihar etmesi mümkün mü? Yapay zekaya sorduk; işte verdiği cevap!
ROBOTLARIN İNTİHAR ETMESİ MÜMKÜN MÜ?
AFP’ye konuşan belediye yetkililerin görgü tanıklarından aldığı ifadelere göre, robotun kazadan önce tek bir noktada döndüğü, düşüşün kesin nedeninin ise halen araştırıldığı bildirildi. Ayrıca robotun parçaları da incelenmek üzere toplandı.
2023’ün Ağustos ayında işe alınan robotun, yoğun bir iş yükü olduğu bildirildi. Bear Robotics tarafından üretilen bu robot, sabah 9'dan akşam 6'ya kadar çalışıyordu ve tıpkı diğer memurlar gibi de bir kartı vardı.
YAPAY ZEKA NE DİYOR?
ChatGPT’nin yeni modeline bu soruyu sorduğumuzda, robot intiharlarına ilişkin bize şu cevapları verdi:
‘’Robotların gerçekten "intihar" edebileceği fikri, insanlar için geçerli olan psikolojik ve duygusal süreçlerin makineler için geçerli olup olmadığıyla ilgili karmaşık bir konudur. Teknoloji ve yapay zekâ açısından, robotlar şu anda insan benzeri bilinç ve duygulara sahip değildir. Bu nedenle, bir robotun kendi iradesiyle intihar etmesi mümkün değildir. Ancak, bazı olaylar ve arızalar yanlış anlaşılabilir ve bu tür terimlerle ifade edilebilir.
Güney Kore'deki son olayda, bir robotun merdivenlerden düşerek parçalanması "robot intiharı" olarak tanımlandı. Ancak bu olay, robotun aşırı çalıştırılması veya teknik bir arızadan kaynaklanmış olabilir. Robotun gösterdiği garip davranışlar ve sonrasında meydana gelen olay, teknik bir sorunun veya programlama hatasının bir sonucu olabilir.
Gerçekte, robotlar programlanmış cihazlardır ve bilinçli kararlar verme yetenekleri yoktur. Onların hareketleri ve tepkileri, yazılımları ve sensörlerinden gelen verilerle sınırlıdır. Bu tür olaylar, robot teknolojisinin sınırlarını ve bu teknolojiyi kullanırken karşılaşılan etik ve pratik sorunları vurgulamaktadır.
Sonuç olarak, robotların "intihar" etmeleri mümkün değildir. Ancak, bu tür olaylar, teknolojik arızalar veya yazılım hataları olarak anlaşılmalıdır ve robotların insanlar gibi duygusal veya bilinçli varlıklar olmadığını akılda tutmak önemlidir.’’
Okan Güleş/ Ekol TV