Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü Ekol TV’de: İnsanlığın geleceği yapay zekâ ile nasıl ilerleyecek?

Ekol TV’de yayınlanan Editör programının konuğu olan Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü, yapay zekanın bugünü ve geleceği hakkında bilgi verdi. Ünlü, “Gelecekte yapay zekaya yatkınlık çok önemli olacak. Yapay zekaya nasıl entegre edeceğini bilen yöneticiler o şirketlerin verimliliğini çok artıracaklar” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü Ekol TV’de: İnsanlığın geleceği yapay zekâ ile nasıl ilerleyecek?

Ekol TV’de ekranlara gelen ve Gürkan Zengin’in sunduğu Editör programının konuğu Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü oldu. Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü, yapay zekâ ve yapay zekâ hakkında yürütülen tartışmalar üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.

ekran-goruntusu-2025-01-30-224149.png

“DAHA KORKULACAK ŞEYLER VAR”

Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü, “Yapay zekadan daha çok korkulacak şeyler var. Hem fırsatlar hem tehditler var. Korkulacak şeylerin başında; iklim değişikliği, küresel ısınma, kuraklık ve İstanbul daha tehlikeli görünüyor. İstanbul depremi büyük bir tehlike ve yakın zamanda deprem olabilir diye endişeleniyoruz değil mi?” ifadelerini kullandı.

“DEPREM TAHMİNİ İÇİN YAPAY ZEKÂ KULLANILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Ünlü, “2024’teki sıcaklık artışını kimse tahmin etmiyordu. Önümüzde çok daha büyük tehditler var. Bu tehditleri göğüslememize yardımcı olacak teknolojilerden bir tanesi de yapay zekâ olabilir. Deprem tahmininde yapay zekayı kullanmaya çalışan bilim insanları var” diye konuştu.

“YAPAY ZEKAYA YATKINLIK ÇOK ÖNEMLİ OLACAK”

Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü, “Türkiye’de birçok şirket ve birçok insan yapay zekanın öneminin farkında. Bunun nasıl entegre edileceği üzerine çok fazla kafa yoran insan var. Bu konuda problemimiz yok. Bizim için en kritik nokta eğitime nasıl entegre edeceğimiz… Gelecekte yapay zekaya yatkınlık çok önemli olacak. Yapay zekaya nasıl entegre edeceğini bilen yöneticiler o şirketlerin verimliliğini çok artıracaklar. Böyle bir koşturmaca var şu anda Türkiye’de” değerlendirmesinde bulundu.

ekran-goruntusu-2025-01-30-224149.png

“YAPAY ZEKAYLA TANIŞMAYAN BİRİ NASIL YAZILIMCI OLACAK?”

Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü, “İlkokul ve ortaokuldan itibaren yapay zeka okuryazarlığı olan öğrenciler yetiştirmemiz gerekiyor. Bunun kıymetini bilen insan üretmeye de çalışacak. Bu ikisini beraber götürmemiz gerekiyor. Yapay zeka ile tanışmayan birisi nasıl yazılımcı olacak, nasıl özenecek bunlara?” sözleriyle erken yaşlarda yapay zeka eğitiminin önemine dikkat çekti.

“BU ALTIN BİR FIRSAT”

Ünlü, “Yapay zekâ kendi kendine öğrenmeyi çok hızlandırdı. Kendi kendine öğrenme kabiliyeti yüksek insanlar için bu altın bir fırsat şu an” dedi.

CHATGPT VE DEEPSEEK FARKI

Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü, “Çinli şirket kodlarının bir kısmını açık kaynak olarak herkesle paylaşıyor, şeffaflık var ama verdiği cevaplarda sansür var, bunu da biliyoruz. Amerikalılarda da tabii ki sansür var. Kullandıkları açık kaynak değil. Bu demektir ki ChatGPT çalışırken kullandıkları bazı bilgileri paylaşmıyorlar insanlarla. Bu neden önemli? Ben kendi şirketimi kurabilirim Türkiye’de. Bu kodları kullanarak büyük bir Türkçe dil modeli oluştururum, 25 milyon çocuğun eğitiminde bunu kullanabilirim. Diğer türlü ChatGPT’ye bağımlıyım, satın almam gerekiyor” ifadeleriyle ABD’lilerin ürettiği ChatGPT ve Çinlilerin ürettiği DeepSeek isimli yapay zekâ uygulamalarını yorumladı.

“BÜTÜN SEKTÖRLER YAPAY ZEKAYI KULLANABİLİR”

Ünlü, “Bütün sektörler yapay zekayı kullanabilir. Aİ (yapay zeka) besteciler ve şarkıcılar var. İnsanoğlu gerçek insan görmek isteyecektir, sıkılacaktır. Bir Picasso çıkar mı Aİ’den tartışabiliriz. Sanat eserleri bazen kimin yaptığına göre değerleniyor. Yapay zekanın yaptığı eserin arkasında yaşanmış bir hayat, yaşanmış bir trajedi yok. Yapay zekâ, birçok sektörde verimliliği çok artıyor. Büyük olasılıkla birçok insanı işsiz bırakacak. Google’ın toplam yazılımlarının şu anda %25’ini kendi yazılımı yazıyor şu anda. Aylarca süren kitap çevirileri şu anda çok hızlı yapılabiliyor. Mükemmel çeviriler olmadığı için editörler bu konuda hala aktif. Ama yapay zekayı yardımcı bir asistan gibi kullanmaya başladılar çeviri sırasında”

Kaynak:ekoltv.com.tr