Çocuklarda oyun bağımlılığı kötüye gidiyor! Uzmanlar uyarıyor: Ebeveynler dikkat etmeli...

‘Tablet çocukları’ olarak anılan yeni nesil çocuklar alıştıkları doğrultuda; oyuncaklarla oynamaktansa dijital aletlerdeki oyunlarla eğlenmeyi tercih ediyorlar. Hem zihinsel hem de fiziksel sorunlara yol açan bu bağımlılık için doktorlar ebeveynleri uyarıyor. Peki ebeveynlerin çocukları yetiştirirken nelere dikkat etmesi gerekiyor?
Çocuklarda oyun bağımlılığı kötüye gidiyor! Uzmanlar uyarıyor: Ebeveynler dikkat etmeli...

Yeni nesil ebeveynlerin, çocuklarını geleneksel oyunlarla yetiştirmek yerine dijital oyunlarla yetiştirmeyi tercih etmesi sonucu çocuklardaki oyun bağımlılığı oranında hızlı bir artış gözlemleniyor. Bu doğrultuda çocukların hem zihinsel hem de fiziksel gelişimi olumsuz etkilenebiliyor. Psikiyatri bölümünden Doç. Dr. Işıl Göğcegöz ebeveynlerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi verdi.

TEKNOLOJİYLE OYUNLAR DA DEĞİŞTİ

Teknolojinin hayatın her alanına girmesiyle çocukların oyunlarının da değiştiğini söyleyen Dr. Işıl Göğceğiz, yapılan çalışmalarda çocukların hayatına 4 yaşından itibaren bilgisayar ve bilgisayar oyunlarının çocukların hayatına girdiğini söyledi.

“YAŞA GÖRE OYUN SEÇİLMELİ”

Göğceğiz yaş gruplarına göre farklı dijital oyun seçimlerinin gelişim için önemli olduğunu vurgularken, “Bu yaş grubunda küçük kas motor becerileri ve el-göz koordinasyonlarını geliştirmelerine katkıda bulunan oyunlar tercih edilmelidir. Daha ileri yaşlarda ise çocuklarımıza duygularını yönetebilme yetisi kazandıran hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine katkıda bulunan ve sosyal becerilerini geliştirmesine imkân sağlayan oyunlar tercih edilmelidir” sözlerini kullandı.

DİJİTAL BAĞIMLILIĞIN ZARRLARI

Aşırı dijital oyun oynamanın zararlarını Göğceğiz, “Sosyal medya ve internet kullanımı sosyal, psikolojik ve fizyolojik birçok olumsuz etki oluşturabilmektedir. Fizyolojik olarak; Sedanter yani hareketsiz yaşamın getirisi kilo artışı hatta obezite, postür bozuklukları (kamburluk), sırt boyun ağrıları gibi ortopedik sorunlar yaşayabilirler. Ruhsal olarak ise; içine kapanmakta, kendilerini sosyal ortamda ifade etmekte güçlük yaşamakta ve bunun sonucunda sosyal ortamdan uzaklaşarak bir kısır döngüye girilebilmektedir” ifadeleriyle açıkladı.

Tablet

OYNAMA SÜRESİNDE YAŞ ÖNEMLİ

Oynama süresinin yaşlara göre belirlenmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Göğceğiz, “4 – 6 yaş arası genelde günde en fazla 1 saat bilgisayar başında zaman geçirmesi önerilmektedir. 6-9 yaş grubu için online ders dışında en fazla 1-1.5 saat, 9-13 yaş grubu ise olumsuz etkilenmemeleri adına günde en fazla 1.5-2 saat veya haftada 5 saat uygun olmaktadır” dedi.

Anne

EBEVEYNLER NE YAPABİLİR?

Göğceğiz, yalnızlaşan çocukların ve gençlerin; sosyalleşmek için sanal dünyayı kullanmakta olduğunu ve kendilerini ancak bu ortamda var edeceklerine inandığını belirtti. Aynı zamanda ailelerin bu durumu fark etmeleri çocukları ile kaliteli iletişim kurdukları gibi onları sosyalleşebilecekleri ortamlara, gruplara veya çocuk kulüplerine yönlendirmelerinin önemli olduğunun altını çizdi.