Bakan Kacır: TÜRKSAT 6A’da 2. ateşleme süreci başladı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacı'ın CNN Türk'teki açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
ÇİNLİ OTOMOBİL DEVİYLE ANLAŞMA
Geçtiğimiz Aralık ayında Çin'e 100 saatlik bir ziyaret gerçekleştirdik. 7-8 de şirketle görüştük. Bu ziyaretin amacı şuydu aslında bizim için de; Türkiye bir sanayi ülkesi. 35 milyar dolar otomotiv ihracatı var. Türkiye bu yönüyle Avrupa'da birinci sırada. Çin son yıllarda küresel düzeyde muazzam bir artış öne koydu. Dünyada üretilen otomotivin 3'te 1'inin üretildiği bir ülkeden bahsediyoruz. BYD'nin en yakın rakibi TESLA ama TESLA'nın 2 katı kadar üretim yaptığını biliyoruz. Dünya böyle bir gerçeklikle karşı karşıya. Biz, dünya yarışında daha çok öne çıkmak istiyoruz. Onlar açısından baktığımızda da bu otomotiv sektörünü dünyaya yaymak istiyorlar. Sadece 1 yerde üretim yapıp dünyaya yaymak yakın zamanda kalmayacak. Türkiye, kara yolları yatırımlarıyla, deniz yolları yatırımlarıyla, müthiş bir değer kazanmayı başladı. BYD'nin başkanı beni 4 saat kadar ağırladı. Ben de Türkiye'nin onlara sunduğu olanakları anlattım. O günden itibaren 6 ay boyunca da çok yakın iletişim halinde olduk. Nitelikli işgücümüzü çok uzun konuştuk. Onlar da araştırmaları sonucunda fark etti ki, Türkiye bu alanda çok geniş nitelikli işgücüne sahip. Türkiye'de otomotiv üretimini 300 binden 1 milyon 400 bine yükselttik. Bu da aslında Türkiye'nin onlar açısından ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor.
TÜRKSAT 6A’DA 2. ATEŞLEME SÜRECİ BAŞLADI
İlk kez TÜRKSAT 6A fırlatmasında uydunun yörünge sistemindeki kontrolü bizim insanımız tarafından yapıldı. Şimdi az önce arkadaşlarımız işaret yaptı 2. ateşleme yapıldı. Bu bir cesaret işi. Nihayetinde kıymeti 200 milyon dolar olan bir üretimden bahsediyoruz. Şimdiye kadar ürettiğimiz birçok şeyden daha yüksek bir platform TÜRKSAT 6A. Dünyadaki bilim insanları neyi başarıyorsa, biz biliyoruz ki bizim insanımız da başarabilir.
UYDU ÜRETEN 11 ÜLKEDEN BİRİYİZ
TÜRKSAT 6A projesi 10 yıl önce başlatılıyor. Uydunun geliştirilmesi konusunda ASELSAN'ın çok büyük bir payı var. Nihayetinde biz artık kendi haberleşme uydusunu üreten 11 ülkeden biriyiz. Yüksek teknoloji kabiliyetleri kişi başına gelirimizin hızla yükselmesini sağlayacak şeyler. Haberleşme uydularının kıymetini anlamak için bir örnek vereceğim. Geçtiğimiz aylarda İran Cumhurbaşkanı ve beraberindeki ekip bir kaza geçirdi. AKINCI olay yerini tespit etti. Hava aracı için zor koşullardı. Hava araçları arasındaki etkileşim için de zor koşullardı. Böyle uydular bu gibi durumlarda da elinizi kolaylaştırıyor. Türkiye'nin yüksek teknoloji ihracatını bu şekilde arttıracağız.
BYD İLE YAPILAN ANLAŞMA TOGG'U ETKİLER Mİ?
Bir yıl içerisinde 33 bin Togg Türkiye içerisinde yollara çıktı. Gerçekten her bir yazılım güncellemesiyle de daha çok kullanışlı hale geliyor. Togg'u bugünlere getiren sayın Cumhurbaşkanımızın iradesidir. Togg'u desteklemeye dün olduğu gibi her zaman devam edeceğiz. Hiçbir otomobil fabrikası sadece 1 pazarda başarılı olarak başarılı olamaz. Ancak rakiplerinizle mücadele eder vaziyete geldiyseniz başarılı olabilirsiniz. Togg'u bu rekabette güçlü kılacak olan ARGE yapması. Bataryayı yerli bir şekilde üretmesi. Bize düşen Togg'un bu yönlerini desteklemeye devam etmek.Togg'u asla yalnız bırakmayacağız. Togg bizim milli şampiyonumuz. 100'den fazla firma Türkiye'de ana firmalara ekipman yetiştiriyor. BYD'nin hedefi Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nden bu tesisi üretmek. Üretimden kastımız tam üretimden bahsediyoruz. Üretimin yanı sıra ARGE çalışmaları da otomotiv fabrikasının yanında yer alacak. Anlaşmadaki planımız 2026'da üretime geçmesi ama bizim gayemiz mümkün olan en kısa sürede bunun gerçekleşmesi. Doğrudan 5 bin kişiye istihdam, dolaylı olarak en az 20-25 bin kişiye istihdam sağlayacak.