Apple, 98 ülkedeki iPhone kullanıcılarını casus yazılıma karşı uyardı
Kullanılan akıllı telefonlar ve bilgisayarlara sık sık hacker'lar tarafından saldırıları düzenlenirken, teknoloji devleri kullanıcılarının bu tür risklerden etkilenmemesi çok ciddi uyarılarda bulunuyor.
Henüz Google, geçtiğimiz günlerde bazı Samsung telefonlarında güvenlik açığı olduğunu açıklamıştı. Şimdi de Apple, tüm riskleri göz önünde bulundurarak kullanıcılara casus yazılımlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
APPLE 2021'DEN BU YANA UYARILARDA BULUNUYOR
Resmi destek sayfasından uyarılar yayınlayan Apple, bunu 2021'den bu yana sürdürüyor. Her yıl yüzlerce ülkedeki iPhone kullanıcılarını casus yazılımlara karşı uyaran teknoloji devi, şu ana kadar toplam 150 ülkeye uyarıda bulundu.
Çarşamba günü ABD'li firma, resmi destek sayfasından şu uyarıları paylaştı:
"Apple, Apple Kimliğiniz -xxx- ile ilişkili iPhone'u uzaktan ele geçirmeye çalışan paralı bir casus yazılım saldırısının hedefinde olduğunuzu tespit etti. Bu saldırı muhtemelen kim olduğunuz veya ne yaptığınız nedeniyle sizi özellikle hedef alıyor. Bu tür saldırıları tespit ederken mutlak bir kesinlik elde etmek hiçbir zaman mümkün olmasa da, Apple bu uyarıya büyük güven duymaktadır - lütfen ciddiye alın."
Kullanıcı referanslarına göre, Hindistan'daki kullanıcılar Apple'ın en son tehdit bildirimlerini alanlar arasında bulunan ülkelerden biri.
Apple Ekim ayında da ülkedeki bazı gazeteci ve siyasetçilere benzer uyarılar göndermişti. İnsan hakları savunucusu bir grup olan Uluslararası Af Örgütü, önde gelen Hintli gazetecilerin iPhone'larında İsrailli firma NSO Group tarafından geliştirilen son derece invaziv bir casus yazılım olan Pegasus'un varlığını keşfettiğini bildirdi.
Etkilenen kullanıcılara yönelik iletişiminde Apple, tehdit tanımlama yöntemlerinin hassas doğasını vurgulayarak, ek ayrıntıların ifşa edilmesinin saldırganların gelecekteki tespitlerden kaçmasına yardımcı olabileceği konusunda uyardı.
Apple ayrıca geçen yıldan bu yana kullandığı dilde kayda değer bir değişiklik yaparak, bu olayları daha önce kullandığı "devlet destekli" saldırılar terimi yerine "paralı casus yazılım saldırıları" olarak tanımladı.
Kaynak: Techrunch