Roma döneminin lüks tatil merkezi Baiae, Napoli Körfezi'nin olduğu yerdeydi. Baiae, yüzlerce yıla yayılan 'yavaş deprem' süreciyle suya gömüldü. Volkanik faaliyetler nedeniyle yer kabuğunun yavaş yavaş batması sonucu Baiae'ın 16'ncı yüzyılda tamamen su altında kaldığı düşünülüyor. Campi Flegrei Arkeoloji Parkı'nın yaptığı açıklamada, yeni keşfedilen mermer zeminin muhtemelen deniz kıyısındaki bir eve ait olduğu belirtildi.
ÖZEL MOZAİK İŞÇİLİĞİYLE YAPILMIŞ
Zemin, "opus sectile" diye de bilinen özel bir mozaik işçiliğiyle yapılmış. Bu teknikte mermer, sedef ve cam gibi maddeler kesilerek çeşitli desenler oluşturuluyor.
İtalya Kültür Bakanlığı'na bağlı arkeoloji parkı, bu tekniğin MS 3 ila 5. yüzyılda yaygın olduğunu ifade ediyor. Mozaiğin, MS 476'da çöken Roma İmparatorluğu'nun son dönemine ait olduğu düşünülüyor.
Yüzlerce farklı şekil ve binlerce mermer levha içeren mozaiğin, bir soylunun evinin zeminini kapladığı tahmin ediliyor. 
Evin en az 10 metrelik duvarlarının çökmesi sonucu zemin hasar almış. Mozaik yapının bazı bölümleri su altından çıkarılırken, uzmanlar zeminin tamamını kurtarmak için çalışmalara devam ediyor. 
Baiae'ın yakınlarındaki Bacoli'nin belediye başkanı Josi Gerardo Della Ragione, keşfi "muhteşem" diye nitelendiriyor.
SEZAR VE NERON'UN ZİYARET ETTİĞİ ŞEHİR
Jül Sezar ve Neron gibi seçkinlerin ziyaret ettiği Baiae, sahil şeridi boyunca uzanan lüks villalara ev sahipliği yapıyordu. Ayrıca kentin altındaki volkanik bacalardan şifalı sular fışkırdığı düşünülüyordu. Bu kaplıcaları nedeniyle de ilgi gören kentin sonunu aynı volkanik bacalar getirdi. 
Arkeologlar sular altındaki kentten olabildiğinde eser kurtarmak adına yıllardır çalışmalar yürütüyor.