İspanya'nın kupa kutlamasında 'Cebelitarık İspanyol'dur' sloganlarına UEFA sessiz kaldı
Cebelitarık 1700’lü yıllardan bu yana İngiltere kontrolünde bulunuyor. İspanya Euro 2024 finalinde İngiltere’yi 2-1 ile geçerek kupayı kazandı.
Madrid’deki kutlamalar sırasında mikrofon Álvaro Morata’dayken, oyuncu bu sloganı attı. Ardından da futbolcular ve kutlamaya katılanlar bu sloganı tekrar etti.
İngiliz kulübü Manchester City'de forma giyen orta saha oyuncusu Rodri de slogan atanlar arasındaydı.
UEFA'YA RESMİ ŞİKAYET YAPILDI
Cebelitarık Futbol Federasyonu, sloganla ilgili UEFA'ya resmi bir şikayette bulundu.
Bu şikayette atılan sloganların “son derece provokatif ve aşağılayıcı" olduğu vurgulandı ve "Futbolda bu tür davranışlara yer yoktur" denildi.
Cebelitarık, İspanya'nın güney ucunda bulunuyor. İspanyol sosyal medyasında maç öncesi yapılan bazı yorumlarda esprili bir dille, "Kazanan Cebelitarık'ı alır" mesajları paylaşılıyordu.
İKİ REFERANDUM YAPILDI
İspanya'nın güneyinde, Akdeniz’i Atlas Okyanusu'na bağlayan “Kaya” lakaplı Cebelitarık, 1713 Utrecht anlaşmasından beri Birleşik Krallığın kontrolünde.
Nüfusu 34 bin. Çoğunluk İngilizce ve İspanyolca konuşuyor. Yüzölçümü Beyoğlu’ndan daha küçük. İstanbul’un da 800’de 1’i kadar. Kıyı şeridinin uzunluğu 12 kilometre.
1400 metre yüksekliğindeki Cebelitarık Kayası bölgenin simgesi durumunda. 1869'da Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla Cebelitarık'ın stratejik önemi daha da arttı ve önemli bir ikmal limanı haline geldi.
Antik çağdaki adı Calpe'ydi. Tarık bin Ziyad’ın 711 yılında ordusuyla ilk adım attığı yer olmasından dolayı İslam kaynaklarında “Cebelü Tarık”, yani “Tarık’ın Dağı” ismini aldı.
Bu isim İtalyanca'ya Gibilterra, öteki Avrupa dillerine de Gibraltar şeklinde geçti. İspanyol baskısına rağmen, Cebelitarık İngiliz kontrolünde kaldı ve 1830'da İngiliz Kraliyet Kolonisi olarak statüsü sağlamlaştırıldı. 1967 ve 2002 yıllarında yapılan egemenlik referandumlarında Birleşik Krallık ile mevcut bağların korunması kararı çıktı.