5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapmayı öngören yeni düzenleme TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, sokak hayvanlarının sağlıklı barınaklarda tutulması ve sahiplendirilmesi amaçlanan kanun teklifini açıkladı. Kuduz riski taşıyan, saldırgan ve rehabilite edilemeyen sahipsiz köpekler için ötenazi uygulanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın iş birliğiyle büyükşehirlerde toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak, mevcut barınaklar iyileştirilecek. İşte 2024 sahipsiz sokak hayvanları yasası maddeleri ve düzenlemeye ilişkin son dakika gelişmeleri…

SOKAK HAYVANLARI YASASI SON DURUM

AK Parti, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik olarak 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bugüne kadar sahipsiz sokak köpekleriyle ilgili yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını belirterek, saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce 'ötanazi' yapılacağını söyledi.AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin TBMM'de bulunan AK Parti Grup Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Güler, "2.5 milyona yakın sahipsiz sokak köpeğinin kısırlaştırıldığı, 550 bine yakın sokak köpeğinin sahiplendirildiğine dair raporumuz var. Mevcut tedbirlere rağmen mahalli idarelerimizin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu durum nelere sebebiyet verdi. Kuduz riskli vakalar artmış durumda. Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen çok farklı parazitler var. Belli ilçelerimizde karantina uygulanan, kuduz köpek nedeniyle karantina uygulaması yapılmak zorunda kaldı. Mevcut durum böyleyken bakanlık raporuna göre birçok kazanın meydana geldiği, bu kazalarda vefat eden vatandaşımızın sayısının 50- 55 olduğu ortaya çıktı. Belli alanlarda, insanlarımızın yürüyüş yaptığı alanlarda çok sayıda köpeğin dışkısı toplumu tehdit edecek hale geliyor. Bu hastalıklar nedeniyle ameliyatlar yapılacak seviyede tahribatlara yol açıyor" açıklamalarında bulundu.

17 maddelik düzenleme ile ilgili her kesimin önerisini aldıklarına dikkat çeken Güler, "Sokağın belli alanlarında, özellikle çocuklarımızın oyun oynadığı alanlarda köpeklerin sürüler halinde bulunması, toplumumuzu tehdit edecek hale geldiğini görüyoruz. Sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınması, barınaklarda kaliteli yaşam alanı oluşturulması, sahiplendirilmenin teşviki, barınaklarda ameliyathane kurulması olacak. Sahiplendirme noktasında bakanlığımızın destek vereceği bir programı hayata geçireceğiz. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz. Sahipsiz saldırgan köpeklere ötenazi uygulanacak"diye konuştu.

'YETKİ BELEDİYELERİNDİR'

Tüm bu süreçlerde sokaklardaki hayvanlarla ilgili yetkinin belediyelere ait olduğunu belirten Güler, "Bakım, beslenme noktasında iyi örnekleri olan belediyeler olduğu gibi kanunun açık emrine rağmen maalesef bütçeyi kullanmayan, yeterli çalışma yapmayan mahalli idarelerimiz var. Bu uygulamayı yapmayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis yaptırımı öngörüyoruz. Ciddi ihmaller de var. Belediye ya da farklı insanlar mücavir alanlara atarak bu işten kurtulmaya çalışıyorlar. Bunu da yaptırıma bağlıyoruz. 50 bin lira para cezası olacak bunun da" dedi.

AK PARTİLİ GÜLER'DEN AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CNN TÜRK'te Duygu Ayaz Bayram'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Hem toplumsal manada hem de toplum sağlığı açısından bir sorun olduğunu görüyoruz burada. Bunu ortadan kaldırma adına 5996 sayılı veterinerlik hizmetleri kanunu ve 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu kapsamı içerisinden ortak bir metni oluşturma açısından şu anda çalışıyoruz.

Köpek saldırısı sonucu yaralanan aileler, trafik kazasına sebebiyet veren, vefat eden ve yaralanan kişiler, yine kuduz riski kapsamında tedavi olan ve bu riski taşıyan kişiler olmak üzere toplumun her kesimi ile çok yakın bir görüşme trafiği yürüttük. En önemli başlık kısırlaştırma başlığı olacak. Kısırlaştırma ile beraber sahiplendirme, yani hayvansever vatandaşlarımızı sahiplendirmeye özendirmemiz gerekiyor.”

SAHİPSİZ KÖPEKLER UYUTULACAK MI?

Yasa kapsamında zorunlu olan düzenlemeler, 5996 sayılı Veterinerlik Hizmetleri Kanunu çerçevesinde ele alınıyor. Toplumsal risk taşıyan, kuduz riski bulunan, hastalıklı, sahiplendirilme olasılığı düşük ve beslenme zorluğu çeken hayvanlar üzerinde özenle durulması gerekiyor. Bu nedenle, barınaktaki diğer hayvanların sağlığını korumak için bu hayvanların özel bir muameleye tabi tutulması şart.

Yeni yasa teklifi, ötanazi kavramını da içerecek. Sokaklar hayvanlar için güvenli alanlar değildir; soğuk, açlık, saldırılar ve hastalıklar gibi birçok tehlike barındırır. Bu sebeple, sokak hayvanlarının güvenli alanlara alınması büyük önem taşımaktadır.

Sokakların güvenli hale gelmesi için, risk taşıyan köpeklerin mutlaka toplanması gerekmektedir. Bu hayvanların, nitelikli ve yüksek kaliteli barınaklarda barındırılması, hem onların sağlığı hem de sokakların güvenliği açısından elzemdir.

ÖTANAZİ UYGULANMASINA KİM KARAR VERECEK?

Veteriner hekimlerin denetiminde kurulan bu barınaklar, uzman kontrolleri altında faaliyet gösterecek. Veteriner hekimlerimizin denetiminde, kuduz ve bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırganlığı artmış ve rehabilitasyonu mümkün olmayan vahşi köpekler tespit edilecek. Bu köpeklerin durumu ve alacakları kararlar, barınaktaki yönetici veteriner hekimler ve kamu yöneticileri tarafından belirlenecek.

SOKAK HAYVANLARI YASASI 2024 MADDELERİ NELER?

2024 yılı için hazırlanan sokak köpekleri yasa taslağı, sahipsiz sokak köpeklerinin belirli şartlar altında uyutulmasını öngören bir düzenlemeyi içeriyor. Taslakta yer alan başlıca maddeler şu şekilde:

*Sahiplendirme İlanları: Her belediye, barınaklarında bulunan köpeklerin fotoğraflarını çekip, bu fotoğrafları internet üzerinden sahiplendirme ilanı olarak yayınlayacak.

*Sahiplenme Süresi: İlan yayınlandıktan sonra köpeklerin sahiplenilmesi için 30 günlük bir süre tanınacak.

*Uyutma İşlemi: 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler, enjeksiyon yöntemi ile acısız bir şekilde uyutulacak.

*Barınak Kapasitesi: Uyutulan köpeklerin yerine barınaklara yeni köpekler alınacak ve süreç aynı şekilde devam edecek.

*Çip Takma ve Takip: Sahiplenilen köpeklere çip takılacak ve sahiplenen kişilerin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği sıkı bir şekilde takip edilecek.

Bu düzenleme, sokak köpeklerinin popülasyonunu kontrol altına almayı ve toplum sağlığını korumayı amaçlıyor.