Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan: '6’lı Masa polemiklerin gölgesinde kaldı

Ekol TV’de yayınlanan ve Armağan Çağlayan’ın sunduğu Sorgusuz Sualsiz’in konuğu olan Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, siyaset gündemi hakkında açıklamalarda bulundu. Arıkan, Millet İttifakı hakkında; “Israrla sistemin tartışılması gerektiğini düşünmüştüm, iddia etmiştim. Bunda muvaffak olamadık” ifadelerini kullandı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan: '6’lı Masa polemiklerin gölgesinde kaldı

Ekol TV’de ekranlara gelen ve Armağan Çağlayan’ın sunduğu Sorgusuz Sualsiz programının bu akşamki konuğu Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mahmut Arıkan oldu.

“KAYSERİ’DE 46 YIL SONRA 2’NCİ MİLLETVEKİLİ ÇIKARTILDI”

Millet İttifakı süreci için konuşan SP Genel Başkanı Mahmut Arıkan, “Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri’de en son 1977 yılında, benim doğduğum yıl 2 milletvekili çıkartmış. O tarihten bu yana hep 1 milletvekilinde kalmış. CHP’deki arkadaşlarla bir araya geldik. Konuştuk, müzakereler yaptık. ‘Kayseri’de 46 yıldır olmayanı başarmakla mükellefiz’ dedik. Ve Allah yardım etti, teşkilatlar gayret gösterdi. 46 yıl sonra 2’nci Milletvekili ile Meclis’e gitme başarısını ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.

ekran-goruntusu-2024-12-22-221657.png

“CHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN ÖN YARGILARINI KIRDIK”

Arıkan, CHP ile yaşanan süreçleri, “Seçimden bir akşam önce CHP’li arkadaşlarımız, ‘Biz sizi yanlış tanıyormuşuz. Ön yargılarımız varmış. Bambaşka birileri olarak tanıyorduk. Siz düşündüğümüz gibi değilmişsiniz’ dediler. Aynı şey bizim arkadaşlarımız için de geçerli oldu. Ve hâlâ bugün o muhabbet ortamını devam ettirebiliyoruz. Birçok il geziyorum, birçok ilde buna şahitlik ediyorum. Bu önemli bir kazanımdı. Devam etmedi, bugün bir Millet İttifakı yok” sözleriyle aktardı.

ekran-goruntusu-2024-12-22-222437.png

“GELECEK PARTİSİ İLE GÜZEL BİR UYUMUMUZ VAR”

SP’nin Gelecek Partisi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ortak grup kurması hakkında açıklama yapan Mahmut Arıkan, “Grup kurabilmek için 20 tane milletvekiline ihtiyaç var. 10 milletvekili bizim, 10 milletvekili de Gelecek Partisi’nin vardı grup kurarken. Karşılıklı görüşmeler neticesinde bir grup kurduk ve Meclis’te de önemli bir muhalefet görevi yaptığımızı düşünüyorum. Dönüşleri de bu şekilde alıyorum. Siyasi partilerin mesajlarını geniş kitlelere ulaştırabilmesi için Meclis çok önemli. İktidarın icraatlarının konuşulabilmesi için, kamuoyunda o hataları dillendirebilmek için Meclis kurumu çok kıymetli. Bunu üzülerek söylüyorum: Yeni sistemle beraber Meclis’in çok da bir etki alanı ve yetkisi kalmadı. Sadece itiraz edebiliyorsunuz. Olur ya da olmaz diyebiliyorsunuz. Herhangi bir yasayı değiştirme gibi bir durum söz konusu değil. Buna rağmen grup önemli. Bu grupta Gelecek Partisi ile güzel bir uyumumuz var. Bunu önümüzdeki dönemlere taşımanın mücadelesini vereceğiz” diye konuştu.

“ÇOK KIYMETLİ BİR BELGE ORTAYA KONMUŞTU”

Mahmut Arıkan değerlendirmesini, “90’ların siyasetinde projeler konuşuyordu. 2000’lere geldiğimizde isimler ön plana çıktı. '6’lı Masa' olarak yola çıktığımızda çok hoşuma giden, ortaya koyduğumuz gerekçelerden biri şuydu: 2 bin 375 maddelik bir mutabakat metni yayınlamıştık. İktidara geldiğimizde neler yapacağımızı seçimlerden önce kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu çok kıymetli bir çalışmaydı. Bir belge ortaya konmuştu” ifadeleriyle sürdürdü.

ekran-goruntusu-2024-12-22-222459.png

“6’LI MASA MAGAZİNSEL KONUŞULDU”

'6’lı Masa'nın polemiklerin gölgesinde kaldığını savunan Arıkan, “Eğer o günkü Millet İttifakı başarılı olmuş olsaydı bugün seçmenlerimiziz, ‘Siz çıktınız 6 parti, altına liderleriniz imza attı, bunları yapacağız dediniz, bugün yapmıyorsunuz’ sorgusunu sorabilecekleri zemin oluşmuştu. Ve ısrarla sistemin tartışılması gerektiğini düşünmüştüm, iddia etmiştim. Bunda muvaffak olamadık. Yine böyle magazinsel gerekçeler konuşuldu. Kemal Kılıçdaroğlu nasıl bir sistem vaat ediyor, Tayyip Erdoğan nasıl bir sistem vaat ediyor’ konusundan ziyade böyle ufak tefek polemik konularla seçim dönemi geçirildi. Yeni nesil siyasette bunun önüne geçmek zorundayız” dedi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ YÜRÜMÜYOR”

Mahmut Arıkan, “Saadet Partisi olarak biz sistemi eleştiriyoruz. Sistem düzelmediği müddetçe başındaki isim kim olursa olsun süreç değişmeyecektir. Çünkü sistem bozuk. Eğer o sistemi siz düzeltebilirseniz başındaki isim bir anlam ifade edecektir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürümüyor. Bugün iktidar da bunu net bir şekilde ortaya koyabiliyor. Sistem artık tıkanmış vaziyette. Ciddi hatalar söz konusu. İktidara ben şunu sormak isterim: Bu yetkilerle Tayyip Beyin dışındaki bir isme güvenebilir misiniz? Ve cevabını da merak ediyorum. Özel sohbetlerde de bunu soruyoruz: ‘Bu yetkilerle muhalefetten birinin Cumhurbaşkanlığı yapmasını ister misiniz?’ ‘Hayır’ cevabını alıyoruz. O zaman sistemde bir tıkanıklık var. Demek ki 2017 referandumunda kişiye özel bir sistem ortaya koymuşuz. Bizim itirazımız buradan başlıyor” değerlendirmesinde bulundu.