Sevilay Yılman gündemin kritik başlıklarını masaya yatırıyor. AK Parti kampında hangi kararlar alındı? CHP muhalefet için meydanlara mı çıkıyor? Binalar yıkılmaya devam ederken iktidar ve muhalefetin kentsel dönüşüm tartışması... Sevilay Yılman sordu, Akademisyen Dr. Emrah Gülsunar, Gazeteciler Nagehan Alçı, Taha Hüseyin Karagöz ve Recep Erçin Kritik Gündem'de yanıtladı.

AK PARTİ'NİN KIZILCAHAMAM KAMPINDA NELER KONUŞULDU?

Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Recep Erçin, "AK Parti'de eski heyecan kalmamış. Sanki toplanalım ve dağılalım der gibi bir kamptı." dedi.

Gazeteci Taha Hüseyin Karagöz, "Sayın Cumhurbaşkanı daha çok dinleyerek bu kampı geçirdi. Sayın Cumhurbaşkanı diğer konularla ilgili de oldukça yoğun. AK Parti yerel seçim travmasını hala atlatabilmiş gibi değil. Sayın Cumhurbaşkanı kampta kelle almak ve gönül almak arasındaki çizgide kaldı." dedi.

Gazeteci Nagehan Alçı ise, "Kızılcahamam Kampı'nın AK Parti'yi yeniden kurgulayacak bir kamp olacağı yönünde dışardan beklenti vardı. Ama içeride böyle bir şey yok. Erdoğan da dışarıdan beklentileri karşılayacak bir siyasetçi değil. Bu olay unutulup daha sonra yapılacak olan yapılacaktır." dedi.

Siyaset Bilimci Dr. Emrah Gülsunar da, "AK Parti tekrar böyle bir sonuç almak istemiyorsa MHP ile ilişkisinde revizyona gidebilir. Halkın rahatsız olduğu konu yolsuzluk. Bunların üzerine gidilmeli. Uzun süreli iktidarda kalan partilerde bu sık görülüyor. Ondan da önemli olan ekonomide değişim yapılması gerektiği. Ülkede hukuk devletine geri dönme sinyalleri verildi." dedi.

YENİ ANAYASA MI, ANAYASA DÜZENLEMESİ Mİ?

Erçin, "Emekliler ve işçiler zam istiyor. Türk kahvesi 100 lira olur mu? Vatandaşın gündemi buyken önce vatandaşın sorunlarını çözmek lazım. Sonra anayasa konuşulmalı. Kiralar çok yüksek. Devlet memurları için merkeze atanmak sürgün yeri oldu." dedi.

EMEKLİLERE ZAM YAPILSAYDI YEREL SEÇİM SONUCU DEĞİŞİR MİYDİ?

Dr. Gülsunar, "Çok sınırlı düzeyde değişirdi. Yerel seçim sonucu tek politika üzerinden şekillenmedi. Yenilgi biraz daha az olurdu. Ekonomi ile ilgili vatandaşın sıkıntısı birikmişti. Son dakika düzenlemeleri az bir değişim görülürdü." dedi.

İSRAF VE YOLSUZLUK TARTIŞMALARI

Eski AK Parti milletvekili Fatih Süleyman Denizolgun sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunarak AK Parti'li bir siyasinin İstanbul Çamlıca'da iki adet villanın tapusunu parasını ödemeden üzerine geçirdiğini öne sürdü. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Dr. Gülsunar, "Seçim sonrası yenilginin verdiği bir durum da söz konusu. Bunun yansımaları var. AK Parti açısından kamuoyuna içerde sorunların çözülemediği ve güç mücadelesine girildiği imajı veriliyor. Negatif etkisi var." dedi.

Alçı da, "Halka tepeden bakarak kimliğini kullanıp arada duvar ördüler. Bununla mücadele edilmesi gerekir. Bu olayın arkası gelmez." dedi.

LGS İÇİN DUA POLEMİĞİ

Mamak İlçe Müftülüğü LGS öncesi dua için gençleri ve aileleri davet etti. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Alçı, "Tavsiye niteliğindeyse ifade özgürlüğüdür. Ama üst makamın zorunluluk getirdiği ifadesi ile çağrılması başka bir konu. Mamak'ta bu işin incelenmesi gerekir. Yeni yönetmelikle mezuniyetlerin dışarıda yapılması da engellenmek isteniyor." dedi.

Dr. Gülsunar, "Toplumda 15 yıldır dindarlaştırma politikası var. Sabah namazı daveti de bunu gösteriyor. Anayasa'ya da tamamen aykırı." dedi.

Erçin, "Kamu görevlisi bunu yapmamalı. Avrupa da zaten laik değil." dedi.

İBB'NİN KURBAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Gazeteci Karagöz, "İstanbul Vakfı'na bağış yapılıyor. İBB Başkanı da bu vakfın başındadır. İnsanlar istediği vakıfa kurban bağış yapabilir. Kurban eti satılamaz ancak bağışlanabilir." dedi.

Dr. Gülsunar, "Kurban bağışı karşılıksız yapılır. Dinin kuralları ihlal edilmiş olabilir. Kent lokantaları ucuza verdiği için ha bedava dağıtılmış ha ucuza satılmış gibi düşünülmüştür kendilerince. Ama kent lokantasında az da ücret ödeniyor ve İBB alanına da giriliyor. Bundan vazgeçmeleri iyi olur tabi" dedi.

CHP'DE MİTİNG SİYASETİ

Dr. Gülsunar, "CHP kendisini sosyal demokrat parti olarak ifade ediyor. İktisadi alandan karşı tarafı vurmaya, taban geliştirmeye çalışmalı." dedi.

Alçı da, "Klasik siyasi başlıklara takılmadan bunları kırarak hareket etmesi doğrudur. Halkın bire bir ihtiyacı olan alanlarda ve konularda koordinasyonunu sağlamaya çalışıyor. Çay mitinginin, emekli mitinginin halkta karşılığı var." dedi.

"DUA ÇAĞRISININ BAKANLIKLA ALAKASI YOK"

Program sırasında Milli Eğitim Bakanlığı Nagehan Alçı'ya yanıt olarak, LGS öncesi dua çağrısının bakanlıkla ilgisi olmadığını açıkladı.

KÜÇÜKÇEKMECE'DEKİ BİNA NEDEN YIKILDI?

İTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, "Konuyla yakından ilgilenenler bilir ki Küçükçekmece'deki binanın çökmesi şaşırtıcı değil. Binada diğer katlarla birlikte 5 kattan fazla bir yapı var. Orada kalabalık kitle olsaydı daha fazla can kaybı olurdu. İstanbul'da nasıl rast gele yaşandığını da gösterdi. Bir binanın bir bölgeyi nasıl etkilediğini, nasıl çaba sarf edildiğini ve sonuçta da yolların kapanabileceği sadece bir binanın çökmesi ile neler olabileceği ile ilgili acı bir olay yaşadık. İstanbul'daki yapı sorununu da bilmeyen kalmadı. İstanbul'da yapı sorunu var. Sadece İstanbul'da da değil birçok şehirde var. Çökme videosunda binanın beton kalitesinin standardın altında olduğu görülüyor. Demirlerin de paslanmaya uğradığı görüldü. Bilemiyoruz ama müdahale de edilmiş olabilir. Beton kalitesinin düşük olması ve çelik donatıların paslı olması bu sonucu doğurdu." dedi.

BİN 500 BİNA HER AN YIKILMAYA HAZIR MI?

Prof. Dr. Çelik, "Bu bilgi doğrudur. Daha fazlası da olabilir. İnsanlar bilerek veya bilmeyerek binalara gözle görülür müdahale ediyorlar. Bir kere bina için ruhsat alınınca o ömür boyu geçerli oluyor. 10 yıl bile olsa binalar kontrol edilmeli. İnsanların gözlerinden kaçan durumlar olabilir. Uzman bunu görür ve tedbir alır. Ama sorunlu binalara bile girmeye izin vermeyen mal sahipleri var." dedi.