Ekol TV'de seyirci karşısına çıkan Kritik Gündem'de moderatör Sevilay Yılman'ın konukları gazeteciler Volkan Gültekin, Necdet Saraç, Gaffar Yakınca ve hukukçu Mücahit Birinci oldu. Programın ilk saatinde VOA Türkçe Muhabiri Dilge Timoçin de ABD'deki seçim atmosferini anlatarak katkıda bulundu. Programda öne çıkan konu ve başlıklar özetle şu şekilde:

ABD'DE SEÇİM YARIŞINDA NELER OLACAK?

VOA Türkçe Muhabiri (ABD) Dilge Timoçin: Biden cumartesiye kadar adaylıktan çekilmeyeceğini söyledi. Beklenen bir karar olmasına rağmen yine de şaşırttı. ABD medyası da şaşkınlıkla karşıladı. Kovid nedeniyle henüz Beyaz Saray'a da dönmedi. "Bu seçim kampanyası çıkmaz sokağa dönüştü" denmişti. Birkaç gün içinde ulusa sesleniş yapması bekleniyor. Son alınan bilgilere göre Kamala Harris'in Joe Biden'ı ziyaret edeceği yönünde.

Kamala Harris, hukukçu ve sert açıklamaları olan birisi. California başsavcısı idi. Son zamanlarda kürtaj yasası, bireysel silahlanma ile ilgili konularda ilgileri üzerine çekmiş birisi. Dış politikada Biden politikası izleyecek görünüyor. Ama İsrail-Hamas savaşında daha yumuşak bir tutum sergileyecektir. Çünkü Biden bu konuda oldukça tepki çekmişti.

Mücahit Birinci: Suikast girişiminin demokratlar üzerinde olumsuz etkisi oldu. Trump orada suikast girişimini bir ivmeye çevirdi. Saldırının kurşunla yapılıp yapılmadığı basitçe anlaşılır. Bölge taranır, boş kovan bulunur. Suikast silahı bulundu. Ne zaman en son ateş açılmış ve kurşun ona mı ait diye tespit yapılabilir.

Kamala'nın aday olacağı şimdiden belli. Başına bir şey gelmezse bile. Harris'in başkan olma ihtimali de var.

Volkan Gültekin: Harris'in Türkiye için iyi bir aday olup olmayacağı zamanla belli olur. Rasyonel bir akla sahip ülke iken son zamanlarda karışıklıklar yaşayan bir devlet. Amerika'nın sıkışmışlık yaşadığını görüyoruz.

Biden'ın aday olduktan sonra seçime 3 ay kala çekilmesi planlı bir geri çekilme olabilir. Biden, Trump'ın anketlerde gerisine düşmüştü. Ama şimdi yeniden bir heyecan var. Trump ile Harris arasında 2-3 puan fark var ve kapanmayacak bir oran değil. Karşılıklı danışıklı dövüş olduğunu düşünüyorum.

Necdet Saraç: Türkiye'ye karşı Biden'ın mesafeli bir duruşu vardı. Harris'in gelmesi Türkiye açısından pek bir şey değiştirmeyecektir. Biden kurumsal bir yapıyı temsil ediyor. Harris de bunu değiştirmeyecektir. Önümüzde Obama örneği de var.

Gaffar Yakınca: Bugün dünyada Gazze'de soykırım ve Ukrayna-Rusya savaşı var. Amerika'nın pozisyonu hep destek pozisyonuydu. Kamala Harris'in İsrail konusundaki politikası daha ılımlı. Biden'ın İsrail yanındaki tutumu anketlere göre Amerikan halkı tarafından desteklenmiyor.

DESPINA VANDI OLAYI NEDEN KRİZE DÖNÜŞTÜ?

Necdet Saraç: Despina Vandi aslında sahneye Yunan bayrağının da asılmasını istemiş. Hem belediye başkanı hem TEV tarafından süreçte organizasyon hatası yapılmış. Bu tarz konularda kriz çıkması için Türkiye'de bunun bir zemini var. Konu Yunanistan olunca bazı konular hemen köpürtülüyor. Kamu görevlisi köpürtmemeli.

Mücahit Birinci: Yunanistan'da cumhuriyetimizin kurucusuna ciddi nefretleri var. Ellerinden gelseler Atatürk'ün evini de yerle bir ederler. Onlara dokunan tarafı anlayabiliyoruz, Atatürk'ün Ege Denizi'nden def edişinden kaynaklı kompleksi anlıyoruz. Peki başka sanatçı mı kalmadı? Türk Eğitim Vakfı'nın başında Türk ismi var. Nasıl düşünmezler de bunun krize dönüşmesine neden olurlar?

'Kasap' görmek istiyorlarsa kendilerine baksınlar. Atatürk'e laf edecek biri değil. Gelelim Lal Denizli'ye. Konsere normalde gitmemiş. Kriz çıkınca gelmiş. Doğrudan balıklama atlama durumu olmuş. Bu krizin ötesinde krizi önlemek için ne yaptı? Bu kadının Atatürk'e düşmanlığı ile daha önce biliniyorsa neden çağrıldı? Kriz çıkınca popülist bir durum yaratmaktansa Lal Denizli öncesinde önlem almalıydı.

Gaffar Yakınca: Sıradan bir Yunan'ı çevirseniz Atatürk ile ilgili olumsuz düşünceleri vardır. Despina Vandi de Almanya'dan Yunanistan'a göç eden biridir. Türk ve Yunan arasına tarihte kan girdi. Ne yapacağız? Barışın sınırları zorlanmalı.

TEV'in konumu da sorgulanmalıdır. Bir vakıf olarak Türk eğitimine katkıda bulunmaya çalışıyor. Despina Vandi'yi nereden buldular?

CHP LİDERİ ÖZEL FEYZİOĞLU'NA NEDEN TEPKİLİ?

Mücahit Birinci: Özel'i tepkisinde haklı buluyorum. KKTC Büyükelçisi olarak Feyzioğlu, Özel'i karşılayabilirdi. Normalde Kemal Kılıçdaroğlu KKTC kutlamalarına katılmazdı. Özgür Özel'in katılması olumludur. Feyzioğlu da ev sahibi olarak bir parti liderini karşılayabilirdi.

Volkan Gültekin: KKTC'ye Özgür Özel gittiğinde yanında Murat Karayalçın ve Hikmet Çetin de vardı. Bu isimler eski Dışişleri Bakanıydı. Asıl sahipler oradaydı. Feyzioğlu'nun ev sahipliği durumu söz konusu değil. Dışişleri Bakanlığı devlet protokolünü uygulamadığı için devreye girmeli ve Feyzioğlu görevden alınmalı.

Gaffar Yakınca: Büyükelçi karşılamak zorunda değildir. CHP kendisini devletin sahibi zannediyor ve Özel parmak sallıyor. Bu doğru değil. Büyükelçinin görevden alınması ile ilgili CHP'nin bir görüşü varsa bu da CHP'yi şimdiden gösterir. Demek ki kendisini karşılamayan büyükelçiyi hemen görevden alacaklar.