Vaka sayılarında rekor artış: Dünya Sağlık Örgütü o hastalık için uyardı…
Tüberküloz (verem), yeniden gündeme gelerek rekor sayıyla ölüme neden olan bulaşıcı hastalıkların başında gelmeye başladı. 2023 yılında yaklaşık 8,2 milyon kişiye tüberküloz tanısı konulmuştu. 2022 yılında 1,32 milyon olan ölüm sayısı, 2023'te 1,25 milyona gerilemişti. Bu rakam, 2022 yılına kıyasla önemli bir artış olup, DSÖ'nün 1995'ten beri yaptığı takiplerde en yüksek seviyeye ulaştı.
NÜSFUSUN DÖRTTE BİRİ TAŞIYOR
DSÖ raporuna göre, dünya nüfusunun dörtte biri ila üçte biri tüberküloz bakterisini taşıyor. DSÖ, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede eşitsizliğin ve yetersiz finansmanın ciddi bir sorun olduğunu ortaya koydu. Ancak, bağışıklık sistemi güçlü olan çoğu insan hastalığa yakalanmıyor. Yetersiz beslenme, savaşlar gibi stresli durumlar ve diğer hastalıklar, bağışıklık sistemini zayıflatarak tüberkülozun ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.
ÇABALAR GÜÇLENDİRİLMELİ
DSÖ'nün bu açıkladığı yeni veriler, tüberküloza karşı küresel çabaların daha da güçlendirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. Bir yandan ölüm oranlarında düşüş yaşanırken, diğer yandan hastalık vakalarında önemli bir artış görülmesi, hastalığın karmaşık yapısını ve çözüm için kapsamlı bir yaklaşım gerektiğini gösteriyor.
VAKA ARTIŞI İÇİN ÖNLEM ŞART
DSÖ, tüberküloz vakalarındaki artışın alarm verici olduğunu ve bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Örgüt, ülkeleri tüberkülozla mücadele programlarını güçlendirmeye, tanı ve tedavi hizmetlerine erişimi artırmaya ve sağlık çalışanlarını eğitmeye çağırıyor.