Nektarinin faydaları sizi şaşırtacak! Göz sağlığından kansere kadar 6 etkileyici faydası var

Yaz aylarının sevilen meyvelerinden biri olan nektarin, sadece lezzetiyle değil sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle de dikkat çekiyor. Tatlı ve sulu yapısıyla ferahlatıcı bir atıştırmalık olan nektarin, göz sağlığından yüksek tansiyona kadar birçok sağlık sorununu önlemeye yardımcı olabilecek birçok vitamin ve mineral içeriyor. İşte, nektarinin sağlık üzerindeki 6 faydası...
Nektarinin faydaları sizi şaşırtacak! Göz sağlığından kansere kadar 6 etkileyici faydası var

Şeftaliyle sıkça karşılaştırılan nektarin, özellikle sıcak yaz günlerinde tercih edilen bir meyvedir. Tatlı ve sulu yapısıyla dikkat çeken bu meyvenin sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Nektarin, hastalıklara karşı koruyucu etkisinin yanı sıra kilo kontrolüne de katkı sağlayabiliyor. Yüksek tansiyon riskini azaltması ve kansere karşı koruyucu olması gibi geniş bir yelpazede olumlu etkilere sahiptir. İşte, nektarinin sağlık üzerindeki 6 faydası...


1. ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ZENGİNDİR


Nektarin A, C, E vitaminleri ve antosiyaninler de dahil olmak üzere çeşitli antioksidanlar sağlar. Bu antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikallerden korur. Serbest radikaller ise; vücudun egzersiz, ultraviyole (UV) ışınları, sigara dumanı ve çevre kirleticilerine maruz kalması sonucu doğal olarak oluşturduğu bileşiklerdir.


Yani Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre nektarin gibi antioksidan açısından zengin yiyecekler yemek, antioksidan seviyelerinizi yüksek tutmanıza yardımcı olabilir ve bu da sizi hastalıklara karşı koruyabilir.


2. KİLO YÖNETİMİNİ DESTEKLEYEBİLİR


Nektarin de dahil olmak üzere meyve tüketmenin çeşitli şekillerde sağlıklı kilo yönetimini desteklediği bulundu. Yapılan bazı araştırmalar, meyve yemenin tokluk hissini (doygunluk hissi) iyileştirmeye ve yeme oranını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.


Ayrıca Nutrients dergisinde 2020’de yaş ortalaması 51 olan 74 binden fazla kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, en fazla meyve tüketen kadınların obez olma riskinin yüzde 24 daha düşük olduğu bulundu. Yani kalorisi yüksek atıştırmalıklar yerine meyve yemek kilo kontrolünü destekleyebilir.


3. DİYABETİ ÖNLEYEBİLİR


Nektarinler de dahil olmak üzere daha fazla meyve yemek diyabet önleme veya yönetimine yardımcı olabilir. BMC Tıp dergisinde 2020 yılında yayınlanan 2 büyük çalışmada, daha yüksek meyve alımının bağırsak mikrobiyotası değişikliklerine ve tip 2 diyabet riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili metabolik değişikliklere neden olduğunu bulundu.


Ayrıca PLOS Medicine dergisinde 2017’de yarım milyon Çinli yetişkin üzerinde yapılan başka bir çalışmada, taze meyve tüketiminin yüksek olmasının diyabet riskinin önemli ölçüde düşmesiyle ilişkili olduğu bulundu. Yani nektarin de dolaylı yoldan diyabeti önleyebiliyor.


4. KANSERE KARŞI KORUMA SAĞLAYABİLİR


Ulusal Kanser Enstitüsü, kanserden korunmak için günlük meyve tüketimi 1 bardak ile 2.5 bardak arasında olmasını öneriyor. Nektarinlerde bulunan bir antioksidan türü olan antosiyaninlerin tümör karşıtı etkileri olduğu gösterildi.


İngiliz Farmakoloji dergisinde 2016’da yayınlanan araştırmaya göre nektarindeki antosiyaninin, kansere yol açan mutasyonları tetikleyen hücrelerdeki DNA hasarını önleyerek veya azaltarak kansere karşı koruma sağladığı bulundu.


5. YÜKSEK TANSİYON RİSKİNİ AZALTABİLİR


Nutrients dergisinde 2018’de yayınlanan birkaç büyük araştırmanın incelendiği bir çalışmada, günde tüketilen her 80 gr'lık meyve porsiyonunun yüksek tansiyon riskini yüzde 2-3 oranında azalttığı bulundu.


6. GÖZ SAĞLIĞINI KORUYABİLİR


Nektarinler, göz sağlığında rol oynayan lutein ve zeaksantin adı verilen antioksidanlar içerir. Görme sürecini etkileyen gözün 2 dokusu, makula (retinanın bir parçası) ve mercektir. Lutein ve zeaksantin bu iki önemli dokuda bulunurlar. Habertürk'te yer alan habere göre; Yani Nutrients dergisinde 2022'de yayınlanan araştırmada bu bileşiklerin retinayı ve merceği yaşa bağlı değişikliklerden koruduğu bulundu.


Kaynak: BMC Medicine, Nutrients, PLOS Medicine, British Journal of Pharmacology, Health, National Cancer Institute