Diyabet nasıl tedavi edilir? En çok gözü etkiliyor... Kontrollerinizi geciktirmeyin
Ömür boyu süren diyabet; 8 milyarlık tüm dünya nüfusu içinde 425 milyonda yani her 18 kişiden birinde görülen metabolik bir hastalıktır. Türkiye’de ise diyabet hastalarının sayısının anısı konulmamışlarla birlikte 10 milyonun üstünde olduğu tahmin ediliyor. Diyabetin vücutta birçok organa zarar verdiği bilinirken en çok etkilediği organların başında göz geliyor. Göz Hastalıkları Bölümü uzmanı Prof. Dr. Dicle Hazırolan, diyabetin göze verdiği zararlar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
GÖZÜN RETİNA TABAKASINA HASAR VERİYOR
Diyabet, en sık diyabetik retinopati olarak tanımlanan gözün retina (ağ) tabakasına hasar veren bir rahatsızlıktır. Diyabetli hastalarının en az yüzde 30-40’ı bu riskle karşı karşıyadır. Kan şekerindeki yükseklik vücudumuzdaki her sis tüm hücreleri etkileyebilir. Diyabetik retinopati riskini kontrolsüz kan şekeri, uzun süre diyabet hastası olmak, hipertansiyon, kalp damar hastalığı ve sigara kullanımı da artırmaktadır.
"ŞEKER KONTROL ALTINDA TUTULMALI"
Prof. Dr. Dicle Hazırolan, “Diyabet hastalığı görülme sıklığı ve bunun sonucu olarak da diyabetik retinopati gelişme sıklığı tüm dünya da her yıl artmaktadır. Hastalığın hızla artmasının en önemli iki nedeni ise kişilerin yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam alışkanlıklarıdır. Diyabet hastalığına bağlı komplikasyonların önlenmesi için endokrinoloji veya dahiliye hekimince kan şekerinin kontrol altında tutulması, eşlik eden kalp damar hastalıklarının tedavisi mutlaka yapılmalıdır” sözleriyle tedavinin önemini vurguladı.
"HIZLICA TEDAVİYE BAŞLANMALI"
Hastalık ilerleyici olduğu için düzenli göz takiplerinin yapılması gerektiğini söyleyen Hazırolan, “Retinayı bozacak bulgular gelişir gelişmez uygun tedaviye başlanması gerekmektedir. Böylelikle hasar en az seviyeye düşürülebilir, hastanın görme problemleri kontrol altına alınabilir” ifadelerini kullandı. Göz hekimi tarafından teşhis edilen diyabetik retinopatinin tedavisi hastaya özel olarak; retina lazeri, göz içi enjeksiyon ve vitrektomi cerrahisi olarak planlanmaktadır.
DİYABETİK RETİNOPATİ İÇİN TEDAVİLER
Göz içi enjeksiyon: Göz içi enjeksiyonu erken veya ileri evrelerde görülebilen makula ödeminde uygulanmaktadır. Enjeksiyon tedavisinde kullanılan ilaç steril şarlarda özel ihtimam gösterilerek yapılmalıdır. Enjeksiyonlara başlanıldığı zaman her ay bir enjeksiyon olarak yapılır. Üçüncü dozdan sonra enjeksiyon sıklığı hastalık evresine, erken teşhiş edilip edilmemesine ve hastanın ilaca verdiği yanıtına göre değişir. Enjeksiyonlar sıklıkla ömür boyu gerekebilmektedir.
Retinaya lazer fotokoagülasyon: Retinada anormal damar ağı geliştiği zaman, uygun en kısa sürede lazer tedavisi uygulanmalıdır. Lazer ile retinada diyabete bağlı gelişen iskemik retina alanları yakılır. Bu işlemle anormal damar yumaklarının bağ dokusu geliştirerek gerilemesi sağlanır. Böylelikle ileride gelişecek göz içi kanama, retinada dekolman ve çekinti riski azaltılmaya çalışılır. Diyabetik retinopatiye bağlı hasarın ilerleme hızı azaltılabilir ya da durdurulabilir.
Vitrektomi ameliyatı: Diyabetik retinopatinin ileri evrelerinde vitrektomi adı verilen özellikli göz cerrahisi gerekebilir. Vitrektomi; göz içi kanamaları, retina dekolmanı, retina çekintileri veya görme merkezinde zar oluştuğunda uygulanır. Bu ameliyatta bazen göz içine silikon yağı veya gaz verilebilir. Bazı gözlerde birden fazla ameliyat gerekebilir.