BEYİN YİYEN AMİP NEDİR? Hastanelere akın başladı! Beyin yiyen amip gerçek mi, Türkiye’de var mı?

Beyin yiyen amip nedir? Dünya basınında çıkan haberlerin ardından beyin yiyen amip sorgulamaları yoğunlaştı. Vatandaşlar Türkiye’de de görülmüş olma ihtimaline karşı oldukça tedirgin oldu. Peki Beyin yiyen amip gerçek mi, Türkiye’de var mı?
BEYİN YİYEN AMİP NEDİR? Hastanelere akın başladı! Beyin yiyen amip gerçek mi, Türkiye’de var mı?

Beyin yiyen amip nedir? Beyin yiyen amip gerçek mi, Türkiye’de var mı? İsrail’de bir kişinin beyin yiyen emipten ölmesi sonrasında ülke adeta korku ve panik yaşamaya başladı. 24 saat öncesine kadar tam 100 vaka rapor edildi. Ülkemizde de vatandaşlar konunun gerçekliğini araştırmaya başladı.

BEYİN YİYEN AMİP NEDİR?

Naegleria fowleri, menenjite neden olan bir amiptir. Beyin yiyen amip olarak da bilinir. Naegleria fowleri hastalığında tek hücreli amip, beyinde enfeksiyona yol açar ve vakalar genellikle ölümcül olur. Ani ölümcül bir hastalık olan ve Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) olarak adlandırılan menenjitlere sebep olurlar.

BEYİN YİYEN AMİP GERÇEK Mİ, TÜRKİYE’DE VAR MI?

İsrail yerel basınında çıkan haberlere göre, İsrail'in kuzeyindeki bir su parkında yüzen 2 kişide beyin yiyen amip tespit edildi.

Bu kişilerden 25 yaşında olduğu belirtilen adamın öldüğü, durumu ağır olan 10 yaşındaki çocuğun ise hastanede tedavisinin sürdüğü aktarıldı.

Sağlık Bakanlığı söz konusu su parkının kapatılması talimatını verdi. Bakanlığın ayrıca son 2 haftada bu parkı ziyaret eden kişilerden ateş, baş ağrısı veya kusma gibi şikayetleri olan kişilerden sağlık kuruluşlarıyla irtibata geçmelerini istediği aktarıldı.

Bunun üzerine 100'den fazla kişinin hastaneye başvurduğu bildirildi.

"Naegleria fowleri" adlı amip beyne burundan geçiyor. Uzmanlar, bu amip türünün bulaştığı kişilerin hayatta kalma ihtimalinin son derece düşük olduğunu belirtiyor.

HAYIR. Beyin yiyen olarak adlandırılan bu amip türü ülkemizde görülmedi.

BEYİN YİYEN AMİP ZARARLI MI?

Naegleria fowleri, sıcak tatlı su kaynaklarında (göller, nehirler, sıcak su kaynakları) ve nadiren klorlanmamış veya yetersiz klorlanmış yüzme havuzlarında bulunabilen serbest yaşayan bir amiptir. Bu amip, genellikle "beyin yiyen amip" olarak bilinir çünkü insan beynine saldırarak nadir ama ciddi bir enfeksiyona neden olabilir. Bu enfeksiyon, birincil amebik meningoensefalit (PAM) olarak adlandırılır ve genellikle ölümcüldür.

Zararları ve Belirtileri:

  1. Beyine Saldırı: Naegleria fowleri, burun yoluyla vücuda girer ve burun mukozasından beynine ulaşır. Beyinde şiddetli inflamasyona ve doku tahribatına neden olur.
  2. Belirtiler: Enfeksiyonun belirtileri genellikle suyla temastan sonraki 1 ila 9 gün içinde ortaya çıkar. Başlıca belirtiler arasında şunlar bulunur:
    • Şiddetli baş ağrısı
    • Ateş
    • Bulantı ve kusma
    • Boyun sertliği
    • Işığa duyarlılık
    • Zihinsel durum değişiklikleri (karışıklık, halüsinasyonlar)
    • Nöbetler
    • Koma

Korunma Yöntemleri:

  1. Burun Koruması: Tatlı su kaynaklarında yüzme veya dalış yaparken burun klipsleri kullanmak.
  2. Temizlik ve Dezenfeksiyon: Yüzme havuzları ve sıcak su kaynaklarının uygun şekilde klorlandığından emin olmak.
  3. Riskli Bölgelerden Kaçınma: Özellikle sıcak aylarda ve durgun su kaynaklarında yüzmekten kaçınmak.

NOT: Hangi şart altında olursa olsun benzer bir durumda hızlıca hastanenize başvurmanız şiddetle tavsiye edilir.