24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’nda son günlerde gerilim gittikçe tırmanıyor. ABD'nin Kiev’e sağladığı uzun menzilli taktik füze sistemlerinin (ATACMS) sınırlı şekilde Rus topraklarında kullanılmasına izin vermesi, tansiyonu daha da artırdı.
UKRAYNA’DAN SAVAŞTA BİR İLK
Ukrayna, 19 Kasım’da ilk kez Rusya’nın Bryansk bölgesine Amerikan yapımı ATACMS füzeleriyle saldırdı. Bunun hemen ardından Ukrayna ordusu, 21 Kasım’da İngiltere yapımı Storm Shadow füzelerini Rusya topraklarındaki hedeflere yönlendirdi.
“SİLAH SAĞLAYAN ÜLKELERİ DE VURURUZ”
Bu gelişmelerin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilk kez konuşarak Ukrayna’nın Dnipro şehrindeki askeri bir tesise balistik füze fırlattıklarını açıkladı ve Batılı ülkeleri uyararak, "Kiev'e silah sağlayan ülkeleri vurma hakkına sahibiz” dedi. Bununla birlikte Putin, yeni bir orta menzilli balistik füze sistemi olan ve "Oreşnik" adı verilen füzenin nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatıldığını ve testlerin başarıyla tamamlandığını belirtti. Bu füzenin, Sovyet döneminden kalma bir askeri sanayi kompleksi olan Dnipro'daki hedefi vurduğunu söyledi. Ayrıca, gerilimin tırmanması halinde Rusya’nın “kararlı ve simetrik” şekilde yanıt vereceğini vurguladı.
“KİEV’İN SALDIRILARI HEDEFİNE ULAŞAMADI”
Batı’yı Ukrayna’daki çatışmayı küresel bir boyuta taşımakla suçlayan Putin, Ukrayna’nın gerçekleştirdiği saldırıların hedeflerine ulaşamadığını ve Rus hava savunma sistemlerinin başarılı olduğunu ifade etti.
"RUSYA SAVAŞI TIRMANDIRIYOR"
Bunun yanısıra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ise Putin’in açıklamalarına sert yanıt verdi. Zelensky, Rusya’nın ilk kez kıtalararası balistik füze (ICBM) denediğini iddia eden Ukrayna ordusunun açıklamasını destekledi. Ancak, daha sonra atılan füzenin ICBM’nin tüm parametrelerine sahip olduğunu belirtti.
“PUTIN SAVAŞI BÜYÜTMEK İSTİYOR”
Zelensky, "Putin, Ukrayna'yı bir test sahası olarak kullanıyor ve bu yıl savaşı büyütmek adına ikinci adımını attı," dedi. Rusya’nın Dnipro’ya saldırısını uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendiren Ukraynalı lider, bunun savaşın boyutunda ve şiddetinde açık bir artış olduğunu ifade etti. Rusya’nın Kuzey Kore’den 11 bin asker getirerek savaşa dahil ettiğini söyleyen Zelensky, bu durumu dünyanın yeterince tepki göstermediği bir kriz olarak tanımladı. "Rusya’yı sadece güç kullanarak barışa zorlayabiliriz," Ukrayna devlet başkanı aksi takdirde Rus saldırılarının devam edeceğini belirtti.
İNGİLTERE: BU GECE SAVAŞIRIZ
Rusya’nın artan nükleer tehditleri karşısında İngiltere’nin de tepkisi sert oldu. İngiltere Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Rob Magowan, olası bir Rus işgaline karşı hazır olduklarını belirterek, “İngiliz ordusunun bu gece savaşması gerekirse, bu gece savaşırız” dedi. İngiltere Savunma Bakanı John Healey ise Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının Batı’nın savunma stratejilerini yeniden şekillendirdiğini belirtti. Healey, NATO’nun doğu kanadına bir tümen konuşlandırma konusundaki sorulara gizli oturumda yanıt vereceğini söylerken, İngiltere’nin Estonya’da zaten hazır durumda olduğunu hatırlattı.
SAVAŞ KÜRESEL BİR HÂL ALDI
Batı’dan gelen silah desteği ve Rusya’nın giderek artan tepkisi, savaşın daha geniş bir alana yayılma riskini beraberinde getiriyor. Putin, Ukrayna’ya sağlanan silahların Rus hedeflerine yönelmesi durumunda bu ülkelerdeki hedeflere karşı da harekete geçeceklerini belirtti. Zelensky’nin uluslararası topluma çağrıları ve İngiltere’nin net duruşu, savaşın gidişatında yeni bir dönemin habercisi olabilir. Ancak, gerilimin giderek tırmandığı bu süreçte, tarafların nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğini koruyor. Bu gelişmeler, yalnızca Rusya-Ukrayna hattını değil, tüm dünyayı yakından ilgilendiren kritik bir çatışmanın parçası olmaya devam ediyor.