BelTA'nın edindiği bilgiye göre Belarus ve Rusya Dışişleri Bakanları Sergei Aleinik ve Sergey Lavrov'un Minsk'te gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından imzaladıkları ortak bildiride Rusya, Belarus'un BRICS faaliyetlerine aktif katılımını destekledi.

Bildiride "Rusya Federasyonu, Belarus Cumhuriyeti'nin BRICS faaliyetlerine aktif katılımından yanadır. Belarus tarafı, Rusya'nın 2024 yılında BRICS'e başkanlık ederek eşit kalkınma ve güvenlik için çok taraflılığın güçlendirilmesi yönündeki çabalarını takdirle karşılamaktadır” ifadesinde bulunuldu.

"Entegrasyonların entegrasyonu" fikrinden hareketle bakanlar, Avrasya Ekonomik Birliği, Şanhay İşbirliği Teşkilatı, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ve Bağımsız Devletler Topluluğu dahil olmak üzere bölgedeki entegrasyon süreçlerini ve Avrupa Ekonomik Birliği'nin kalkınma planları ile Çin'in açıklık, şeffaflık ve tüm katılımcıların çıkarlarına karşılıklı saygı ilkelerine dayanan Kuşak ve Yol girişimini uyumlu hale getirmek için kilit bir girişim olarak Büyük Avrasya Ortaklığı kurma fikrinin uygunluğunu teyit ettiler.

Belarus ve Rusya, çok merkezli bir dünyanın oluşumunda Küresel Güney ve Doğu devletlerinin artan önemini memnuniyetle karşıladı.

Dışişleri Bakanları, "Asya, Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika ülkeleri ve bunların bölgesel birlikleriyle, imalat sektörü, madencilik, tarım, enerji ve yeni teknolojiler alanlarındaki ortak projeler yoluyla bu ülkelerin pazarlarındaki varlığımızı arttırmaya yönelik karşılıklı destek de dahil olmak üzere, öncelikli olarak karşılıklı yarar sağlayan kapsamlı iş birliğini genişletme niyetindeyiz" ifadesinde bulundu.

BRICS OLUŞUMU

Haziran 2006'da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin'in bir araya gelmesiyle kurulan BRICS, 2010'da Güney Afrika'nın, 2024'te de Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katılımıyla çok uluslu bir yapı haline geldi.

30 ülkenin daha katılmaya hazır olduğu BRICS, küresel ekonomide önemli konuma sahip ve dünya düzeninde alternatif birlik olma yolunda ilerliyor.

Ekonomi ağırlıklı BRICS, gelişmekte olan ve ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin hakimiyetine direnç gösteren devletlere uluslararası konularda daha fazla temsil ve söz hakkının verilmesi hedefini de güdüyor.