CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bir dizi ziyarette bulunmak üzere Ordu'ya geldi. CHP'nin kazandığı Altınordu Belediyesi'ni ziyaret eden Özgür Özel, burada yaptığı konuşmasında, "Biz buraya iki amaçla geldik. Bir, fındık fiyatını bir an önce açıklamanızı talep etmek; iki, bu fındığın maliyetini Ziraat Odaları'nın 165 lira olarak belirlediğini belirtmek. Rize'de çay maliyeti 19 lira, fiyatı ise 17 lira olarak verildi. Buğday maliyeti 11,5 lira, fiyatı 9,25 lira olarak verildi. 'Sakın fındıkta da 165 liranın altına düşmeyin. Bunun hakkı 180 liradır' demeye geldik. Bugün bir amacımıza ulaştık, görünüyor. Apar topar fındık fiyatını açıkladılar. Fındık fiyatı 130, 133, 135 lira olarak açıklandı. Bu tamamen bir ihanettir. Bu, fındık üreticisine ve fındıkla yaşayan bu kentlere ihanettir" dedi.
SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE TESTİYİ KIRDILAR
Fındık fiyatının maliyetinin altında kaldığını söyleyen Özel sözlerini şöyle sürdürdü: "Aman ha demeye, testi kırılmadan duyuralım demeye gelmiştik. Sabahın erken saatlerinde testiyi kırdılar. Biz tabii ki mitingimizi uyarı ve talep mitinginden, tepki ve protesto mitingine dönüştüreceğiz. İster istemez tabii ki bu fiyatların hızla revize edilmesini talep edeceğiz. Ama bu fiyatlarla sadece fındık üreticileri değil, fındığın bir milli ürün olarak, ihraç ürünü olarak üretildiği kentlere, o kentlerin ekonomisine inanılmaz katkıları olan bir ürün olarak, bu kentlerin tamamı etkilenmiştir."
'BU FİYAT BURADA KALIRSA, BU KARADENİZ'İN İFLASI DEMEKTİR'
Fındık üreticilerine seslenen Özel, "Boynunu büküp oturdukça, bu sopalar fındık üreticisinin sırtından eksik olmayacak. Bunu görün artık. Dayak yemek vakti geçti. Artık bu haksızlığı yapanlara gücünüzü gösterme vakti gelmiştir. Fındıkçının bütün çağrısı bu yöndedir. Sesinizi yükseltin, bu fiyat burada kalırsa, bu Karadeniz'in iflası demektir. İflasa isyan edip hakkımızı hep birlikte alacağız" diye konuştu.
ORDU'NUN ARDINDAN GİRESUN'A GEÇTİ
CHP lideri Özel, Ordu'nun ardından Giresun'a geçti, Atatürk Meydanı'nda düzenlenen 'fındık mitingi'ne katıldı. Burada da fındık alım fiyatıyla ilgili konuşan Özel, "130 lira bugün Artvin'in, Trabzon'un, Ordu'nun, Giresun'un, Samsun'un, Kastamonu'nun, Bartın'ın, Sakarya'nın geçim kaynağı fındığa ziraat odaları toprak maliyetini katmadan çalışan ailenin iş gücünü hesap etmeden 118-120 lira maliyet biçtiler. Fındık üreticisi 'maliyet 140 liradan aşağı değildir' dedi. Biz en az 160 lira olsun, hatta Trabzon milletvekillerimiz 180 liranın altında o zorlu coğrafyayı kurtarmayacağını söylediler. 165 liradan aşağı bir fiyat, gerçekten kabul edilebilecek bir fiyat değildir. Ama birileri utanmadan, sıkılmadan erinmeden 130 lira fiyat açıkladılar; yazıklar olsun onlara, yazıklar olsun" dedi.
'500 BİN ÇİFTÇİ KAYIP'
Türkiye'de 2,8 milyon olan çiftçi sayısının 2,3 milyona düştüğünü belirten Özel, "Yani 20 yılda nüfus, 20 milyon arttı ama 500 bin çiftçi kayıp. Bunlar büyük şehirlere gittiler, umudu fındık bahçesinden, üzüm bağından, çay bahçesinden, narenciye ağacından kestiler, gidip ucuz emek iş gücü olarak büyük şehirlerin ya çalışanları ya işsizleri oldular. Yapılan bütün araştırmalar, her 4 genç çiftçiden 3'ünün tarım dışı bir alanda gelecek beklentisi olduğunu ortaya koyuyor. Hani Sayın Bahçeli, Sayın Erdoğan çıkıp 'beka sorunu var' diyorlar ya; al sana beka sorunu. Bir ülkede nüfus artıyor çiftçi sayısı azalıyorsa, çiftçi yaş ortalaması 58 olduysa, gençler kendi tarlasında çalışmak oradan bereket fışkırtmak yerine sanayiye işçi oluyorlarsa, işte sana beka sorunu" diye konuştu.

Kaynak: DHA